Update

Alles over het zomerweer: wat te dragen op kantoor en watertanks langs route Fiets4Daagse

Van een hittegolf wordt nog niet gesproken, maar maandag en dinsdag zullen de temperaturen oplopen tot rond de 30 graden. Zondag werd het nationaal hitteplan afgekondigd, het KNMI waarschuwde voor de warmte en gaf de zogeheten code geel en het Rode Kruis zet duizenden vrijwilligers in om zorg bieden aan kwetsbare groepen.

Luchtfoto van badgasten op het strand van Zandvoort. Beeld anp
Luchtfoto van badgasten op het strand van Zandvoort.Beeld anp

In het binnenland wordt het maandag 29 tot 32 graden: tropisch warm. Dinsdag wordt waarschijnlijk de warmste dag van de week. In het zuidoosten wordt het wel 33 of 34 graden. Ook op de stranden is het erg warm. De dag laat eerst zon en sluierwolken zien. Later op de dag kunnen ook stapelwolken ontstaan, met in het zuiden een kleine kans op een lokaal onweer. Lees hier alles over de ongemakken en de voordelen die de hitte met zich meebrengt.

Korte broek en teenslippers
Nu het volop zomer is en de temperatuur rond de 30 graden ligt, is een driedelig pak of een mantelpakje op een kantoor zonder airco bijna een straf. Maar een korte broek of teenslippers zijn volgens stylist Fred van Leer geen optie. 'Op kantoor in een korte broek? Dat kan echt niet!'

'Als je het heel modieus draagt, kom je er mee weg. Maar vaak zijn het van die middelmatige mannen met de verkeerde broek.' Een linnen broek kan volgens hem ook niet. 'Die zitten vaak compleet in de kreukels. Draag gewoon een luchtige lange broek en zeker geen kuitbroek.' Een overhemd met korte mouw erbij? 'Die zouden moeten worden verbrand', vindt Van Leer. 'Je kunt gewoon de lange mouwen van een overhemd opstropen. En een jasje hoeft niet met dit weer.'

Vrouwen hebben het op het werk wat makkelijker met hun zomeroutfits. Zo zijn blote benen en korte mouwen geoorloofd. De populaire korte broekjes kunnen volgens de stylist alleen als je mooie benen hebt. 'Het feit dat je in zo'n broekje past, wil niet zeggen dat je hem mag dragen.'

En maak het niet te bloot, zegt Van Leer. 'Geen blote oksels. Dat is op kantoor geen porum. Je hoeft niet in de oksel van je collega te kijken. Dat mag in de Bijenkorf bijvoorbeeld ook niet, geen oksels en geen hielen.' Al is volgens Van Leer een sandaaltje best oké. En teenslippers? 'Die zijn voor op het strand. Ik liep laatst met een jongen uit Milaan door Rotterdam. Hij dacht dat iedereen naar het strand ging, zoals ze erbij liepen. Ik zei, nee dit is Nederland.'

Watertanks
De organisatie van de Drentse Fiets4Daagse, die dinsdag begint, neemt extra maatregelen vanwege de tropische temperaturen. Zo plaatst de Waterleidingmaatschappij Drenthe watertanks langs de routes vanuit de acht startplaatsen, zodat fietsers daar hun bidons kunnen vullen en wat verkoeling kunnen krijgen.

Ook bij de stempelposten wordt gratis water uitgereikt. 'Op die manier is er overal en altijd water', zegt Jan Mastwijk, voorzitter van het grootste wielerevenement van Nederland.

In 2006 werd de Drentse Fiets4Daagse nog afgelast wegens de warmte, maar dinsdag stappen ondanks de tropische temperaturen toch zo'n 15.000 mensen op de fiets, verwacht Mastwijk.

Rolstoelvierdaagse
De Twentse Rolstoelvierdaagse die dinsdag van start zou gaan in Delden, is afgelast vanwege de hitte. Dat heeft de organisatie maandagmorgen in overleg met huisartsen, revalidatiecentra en de GGD in Overijssel besloten.

Smog
Vanaf maandag aan het einde van de middag kan er matige smog voorkomen door de hitte. Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag. De waarschuwing geldt voor het midden en zuiden van Nederland.

Het RIVM adviseert om zware lichamelijke inspanning te vermijden. Smog kan vooral bij kinderen en mensen met gevoelige luchtwegen problemen veroorzaken. Veelvoorkomende klachten zijn irritatie van ogen, neus en keel, toename van luchtwegklachten zoals piepen, hoesten en kortademigheid, verergering van astma en afname van de longfunctie. Mensen die klachten ondervinden kunnen het beste binnenblijven, volgens het RIVM.

Zondag is het nationaal hitteplan ingegaan om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken. Zo wordt mensen geadviseerd voldoende te eten en drinken, dunne kleding te dragen, in de schaduw te blijven en lichamelijke inspanning 's middags te beperken. Het beste advies, ook in het geval van smog, is je te houden aan dit hitteplan, zegt een woordvoerder van het instituut.

De kans op smog is groot bij aanhoudende warmte en weinig wind. Verontreinigende stoffen hopen zich dan op in de lucht.

Gestrande automobilisten
De ANWB past de bezetting van de 800 Wegenwachters aan het warme zomerweer aan. Een deel van de ruim 3000 dagelijkse hulpvragen van gestrande automobilisten verschuift door de hitte naar de avonduren, aldus de ANWB.

De Wegenwacht krijgt in deze hitteperiode 's avonds meer pechmeldingen dan gebruikelijk. Automobilisten vertrekken bijvoorbeeld uit vrees voor strandfiles later naar huis. Ook verblijven zij in de avonduren langer bij vrienden of familie , constateert de toeristenbond.

Koelingsproblemen en kapotte accu's vormen de hoofdmoot van de pechgevallen.

Tuin besproeien
Normaal gesproken kent Nederland twee pieken van waterverbruik, 's ochtends bij het douchen en rond etenstijd, maar de afgelopen dagen is daar door de warmte een derde piek bijgekomen. Een 'sproeipiek', aldus een woordvoerster van waterbedrijf Vitens. Nederlanders blijken volgens haar tussen 20.00 en 22.00 uur graag hun tuin te besproeien. Nederland verbruikt onder meer daardoor ongeveer 20 procent meer water dan normaal.

Op de Waddeneilanden wordt 4 tot 5 keer zoveel water verbruikt als in de winter. Toeristen zorgen voor de toename. En voor weer een andere verbruikspiek: tussen vijf en zes 's middags. ,,De mensen komen dan terug van het strand en gaan opnieuw onder de douche.''
Vitens levert water aan 5,4 miljoen mensen en bedrijven in onder meer Utrecht, Gelderland en Overijssel.

Verschil tussen stad en platteland
De stenen en het asfalt in de stad slaan veel warmte op. Daarom is het in stedelijke gebieden met weinig groen tijdens de huidige hoge temperaturen nog een stukje warmer dan op het platteland. Vooral 's nachts neemt het verschil toe, meldde weeronline.nl maandag.

De verwachte temperaturen voor maandag van 30 tot 35 graden leveren in een stad van 200.000 inwoners temperaturen op van 34 tot 38 graden, aldus het weerbureau.

In de nacht is effect nog groter. Door de uitstraling van gebouwen en wegdek is na een hete dag zo'n 7 graden warmer in een stad dan op het platteland. Hierdoor wordt het in steden de komende nachten nauwelijks kouder dan 22 tot 25 graden. In kleinere bebouwde omgevingen zijn de effecten minder groot.

Nederlanders blijken tussen 20.00 en 22.00 uur graag hun tuin te besproeien. Beeld anp
Nederlanders blijken tussen 20.00 en 22.00 uur graag hun tuin te besproeien.Beeld anp
Zondag is het nationaal hitteplan ingegaan om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken. Zo wordt mensen geadviseerd voldoende te eten en drinken, dunne kleding te dragen, in de schaduw te blijven en lichamelijke inspanning 's middags te beperken. Beeld anp
Zondag is het nationaal hitteplan ingegaan om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken. Zo wordt mensen geadviseerd voldoende te eten en drinken, dunne kleding te dragen, in de schaduw te blijven en lichamelijke inspanning 's middags te beperken.Beeld anp
Een deel van de ruim 3000 dagelijkse hulpvragen van gestrande automobilisten verschuift door de hitte naar de avonduren, aldus de ANWB. Archieffoto. Beeld anp
Een deel van de ruim 3000 dagelijkse hulpvragen van gestrande automobilisten verschuift door de hitte naar de avonduren, aldus de ANWB. Archieffoto.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden