Alles of niets voor dubbele liquidatie: advocaat wil vrijspraak

In het proces over de liquidaties en moordpogingen in de Staatsliedenbuurt is het alles of niets. Justitie wil voor de hoofdverdachten levenslang, de advocaten willen vrijspraak.

Op de voorgrond, (VLNR): Anouar B., Bénédicte Ficq (advocaat van Adil A.), Adil A., Stefan S. en Femke van Baarlen (advocaat van Stefan S.). Achtergrond: (VLNR): De officieren van justitie Hans Oppe en Maaike Bienfait. In het midden achter voorzitter M.G. Tarlovski-Reurslag. Beeld anp
Op de voorgrond, (VLNR): Anouar B., Bénédicte Ficq (advocaat van Adil A.), Adil A., Stefan S. en Femke van Baarlen (advocaat van Stefan S.). Achtergrond: (VLNR): De officieren van justitie Hans Oppe en Maaike Bienfait. In het midden achter voorzitter M.G. Tarlovski-Reurslag.Beeld anp

In de kern is het strafproces tegen de hoofdverdachten van de liquidaties in de Staatsliedenbuurt, 29 december 2012, overzichtelijk. 'In wezen hebben we te maken met één grote whodunnit,' zei advocaat Rutger Lonterman van Anouar B. (34) in zijn pleidooi. Justitie heeft levenslang geëist, Lonterman bepleitte integrale vrijspraak.

Hij besteedde liefst negentien pagina's van zijn pleidooi aan het bestrijden van de verklaringen van Benaouf A. Hij was hét doelwit van de liquidaties, maar kon ontsnappen. Hij zegt Anouar B. te hebben herkend op de bijrijdersstoel van de Audi RS4 van waaruit een ijzingwekkende hoeveelheid kogels is afgeschoten.

Zondebok
Lonterman gelooft er niets van dat A. zijn cliënt heeft kunnen herkennen in de paniek van het moment waarop die Audi op hem kwam afstuiven en de salvo's klonken, in het donker. Volgens Lonterman geeft A. zijn cliënt de schuld omdat hij een zondebok zoekt en op straat al tevoren had gehoord dat Anouar B. achter hem aan zat.

'Benaouf A. heeft pákken boter op zijn hoofd. Heeft hij er belang bij mijn cliënt de schuld te geven? Zijn verklaringen moet u met héél grote korrels zout nemen.'

In meerdere gesprekken met de politie heeft Benaouf A. gezegd of laten doorschemeren dat hij zijn beschuldigingen aan het adres van verdachten die hij in de Audi plaatst, vooral baseert op geruchten die hij op straat had opgevangen. ('Ik spreek mensen, die vrienden van mij.')

Srebrenica
Dat de recherche de eerste situatieschets is kwijtgeraakt die Benaouf A. in 2013 had gemaakt van de cruciale scène waarin Audi op hem was afgekomen, vindt de advocaat laakbaar. 'Dat in zó'n zaak zó'n belangrijk stuk kwijtraakt, is vergelijkbaar met het kwijtraken van het filmrolletje uit Srebrenica.'

Al met al vindt Lonterman het 'volstrekt ongeloofwaardig' Benaouf A. zijn cliënt die avond heeft herkend, ook aangezien hij Anoaur B. tevoren maar twee keer terloops zegt te hebben gezien.

Het 'miniminiminimale' dna-spoor dat van Anouar B. waarschijnlijk is gevonden op de hoofdsteun van de bijrijdersstoel van de Audi - op de zijkant - zegt niet hoe dat eventuele spoor daar is terechtgekomen, en wanneer. De glassplintertjes in een sportschoen uit B.'s tuinhuisje, waarschijnlijk uit de gebroken ruit van de Audi, kunnen ook in de schoen zijn gekomen toen een broer van Anouar langs de plek jogde waar de vluchtauto was achtergelaten.

Ruis
De resultaten van de undercoveractie rond medeverdachte Stefan S., die Anouar B. zou hebben laten onderduiken, kwalificeert Lonterman als 'ruis en niets meer dan dat'.

Raadsvrouw Femke van Baarlen van Stefan S. vroeg de rechters het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren omdat de undercoveragenten hem in feite hebben verhoord zonder hem op zijn zwijgrecht te wijzen en hem de verdenkingen mee te delen. Oordeelt de rechtbank wel inhoudelijk over de zaak, dan moet S. worden vrijgesproken bij gebrek aan bewijs dat hij iets met de (pogingen tot) liquidaties te maken had.

Advocaat Bénédicte Ficq van Adil A. houdt donderdag haar pleidooi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden