Column

Alles moet anders worden, als we willen dat alles blijft zoals het is

Elke keer als ik Lampedusa hoor, moet ik denken aan Giuseppe Tomasi di Lampedusa (1896-1957). Hij was niet alleen prins van Lampedusa, maar ook de magistrale schrijver van één van de mooiste boeken ter wereld: Il Gattopardo (De Tijgerkat).

Een boek dat ogenschijnlijk over niets gaat, maar daardoor misschien wel het gehele leven omvat. De beroemdste zin uit deze roman luidt: 'Als we willen dat alles blijft zoals het is, moet alles anders worden.'

Dit boek uit 1958 wordt met de dag actueler. Het beschrijft bijvoorbeeld de totstandkoming van een nationale eenheidsstaat, de boeren en burgers die dan in opstand komen, en de adel die zijn macht verliest.

Het zou dus zomaar kunnen gaan over... Europa, dat nieuwe grenzen krijgt.

De Tijgerkat beschrijft Sicilië, dat ongeveer 250 kilometer ten noorden van Lampedusa ligt. Door zijn ligging vormt Lampedusa de grens van Europa. Daardoor gebeuren er rampen. Zoals vorige week, toen voor de kust een boot met vluchtelingen in brand vloog en ongeveer 275 mensen omkwamen.

Die ene regel van Lampedusa kwam onmiddellijk in me op: 'Als we willen dat alles blijft zoals het is, moet alles anders worden.'
De mensen op Lampedusa zijn verward. Ze willen geen problemen en ze willen ook die asielzoekers niet, maar ze willen géén lijken. Het eiland stroomt nu vol en ze weten niet wat ze moeten doen.

Op de Italiaanse televisie zag ik een Syrische asielzoeker. Hij sprak goed Engels en vertelde dat hij het niet meer had uitgehouden in zijn land en dat hij daarom was gevlucht. Hij leefde nu buiten het veel te kleine asielzoekerscentrum op Lampedusa.

Een week geleden had ik journaliste Judith Neurink op bezoek, die al tijden in Noord-Irak woont. Ook daar zijn Syrische vluchtelingen. De Iraki's hebben een hekel aan de Syriërs, maar de reden is verrassend: de Syrische vluchtelingen mengden zich meteen in de Iraakse samenleving en deden daar alles beter. Ze waren beter in de horeca, beter in het hotelwezen, beter in het midden- en kleinbedrijf.

Terug naar Lampedusa.

Wat moet je doen? Je kunt niet iedereen opnemen. Wat dan wel? Ervoor zorgen dat er in Syrië vrede komt? Hoe? Samenwerken met Al Qaida? Of toch maar met Assad?

Alles moet anders worden, als we willen dat alles blijft zoals het is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden