Alles komt van pas voor Surinamers in crisis

De Surinaamse gemeenschap in Amsterdam helpt familie en vrienden in het door de crisis getroffen Suriname met euro's en pakketten.

Paketten bij de Surinaamse Pakettendienst Ganzenpoort Beeld Jean-Pierre Jans
Paketten bij de Surinaamse Pakettendienst GanzenpoortBeeld Jean-Pierre Jans

Twee indrukwekkende dozen van tweehonderd liter heeft Anand Premchand onderhanden in de verpakkingsruimte van pakkettendienst Ganzenpoort in Zuidoost. De eerste doos is inmiddels met heel veel meters tape hermetisch afgesloten, de tweede doos wordt tot de rand gevuld met levensmiddelen, kleding, speelgoed en huishoudelijke artikelen.

De economische crisis in Suriname maakt dat de prijzen in de winkels daar de pan uit rijzen. "Alles wat wordt ingevoerd in Suriname, is vrijwel onbetaalbaar geworden," zegt Premchand, terwijl hij een paar rollen met vuilniszakken in doos nummer twee stopt.

Drukker dan normaal
Een gierende inflatie zorgt ervoor dat de Surinaamse dollar met de week minder waard wordt. Premchand: "Het gaat de laatste tijd heel hard. Een jaar geleden kreeg je vier dollars voor een euro, nu zijn dat er zes of zeven. Voor mensen die geen toegang hebben tot Amerikaanse dollars of Europese euro's is het leven nu heel moeilijk."

7 dollars

De Surinaamse dollar is in een vrije val geraakt. Voor een euro krijg je er nu zeven, een jaar geleden was dat nog vier dollar.

De steun van familie en vrienden in Nederland is weer van groot belang, merken ook de medewerkers van kantoren van Western Union en MoneyGram in het winkelcentrum. "Het is toch wat drukker dan normaal," zegt een medewerker van MoneyGram die niet met zijn naam in de krant wil.

"Het gaat vaak om relatief kleine bedragen. Wat mensen missen kunnen; twintig euro komt vaak voor. In Suriname kun je daar heel wat mee doen." Het voordeel van een financiële donatie boven een pakket is de snelheid. De boot doet er twee weken over, maar geld dat in de Bijlmer is gestort kan de familie in Suriname tien minuten later al opnemen.

150 miljoen
De reddingslijn van Nederland naar Suriname is van alle tijden, vertelt fiscaal jurist Robby Makka uit Den Haag, gespecialiseerd in de economische relatie tussen Nederland en Suriname. "Het is het ene jaar wat meer dan het andere, maar gemiddeld gaat er jaarlijks honderdvijftig miljoen euro aan zogenoemde remittances vanuit Nederland naar Suriname. In die zin is de hulp van alle tijden."

De economische crisis maakt de hulp momenteel zeer welkom, zegt Makka. "Voor particulieren, maar ook op een hoger niveau. Er worden momenteel in Nederland ook medische apparatuur en andere spullen ingezameld voor de medische sector in Suriname. Die ondervindt de gevolgen van de geldontwaarding ook aan den lijve."

Leiband
Makka toont zich somber over de economische situatie van het land. "Ik vrees dat het erger is dan wij lezen of horen. De regering heeft aangeklopt bij het Internationaal Monetair Fonds om de ergste nood te lenigen, maar dat betekent dat de komende generaties die lening zullen gaan terugbetalen. En Suriname komt aan de leiband van het IMF te liggen. Op elk ministerie komt straks een medewerker van het IMF vertellen wat er moet gebeuren. Feitelijk staan we dan onder curatele."

Het is een onvoorstelbare positie voor een land dat potentieel alles heeft om een welvarende natie te worden. Makka, die ook voorzitter is van de Kenniskring Nederland-Suriname: "Tijdens lezingen in het land roep ik altijd op tot intensieve samenwerking tussen beide landen. In financieel en economisch opzicht kunnen Nederland en Suriname veel voor elkaar betekenen. Het is ook belangrijk dat jonge Surinamers die hier studeren terugkeren om het land sterker te maken."

Of de economische malaise jongeren niet zal aanmoedigen om Suriname te verruilen voor een ander land? Makka lacht: "De puntbroodjes zijn duur, maar het is nog steeds dertig graden in Suriname. Het is nog steeds een heerlijk land om te vertoeven. Hier in Europa worstelen we met het terrorisme. Dat is minstens zo'n groot probleem als de crisis."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden