Plus

Alles draait om verkoeling met dit warme, droge weer

Het warme, droge weer zorgt voor zomerse taferelen, maar brengt ook problemen met zich mee. Meer ongelukjes door drank bijvoorbeeld, en dieren en planten hebben het zwaar.

Raounak Khaddari
Stalen brug wordt gekoeld. Beeld Tammy van Nerum
Stalen brug wordt gekoeld.Beeld Tammy van Nerum

De permanent bezette terrassen, het overvolle Vondelpark en de drukte op de grachten. Het lijkt alsof het weer dezer dagen slechts voordelen met zich brengt, maar zelfs als het milieu buiten beschouwing wordt gelaten kan dat betwist worden.

Volgens Waternet is het sinds 1962 nog niet zo droog geweest als in de afgelopen maand. Er is nu een neerslagtekort van 130 millimeter en dat zal deze week waarschijnlijk nog toenemen.

Hoewel we ons over drinkwater nog geen zorgen hoeven maken, roept het Noord-Hollandse waterleidingbedrijf PWN op zuiniger te zijn. "Vermijd vooral het spitsuur tussen zeven en elf uur 's avonds," zegt Jojanneke van Mourik, woordvoerder van PWN.

"Als er te veel mensen op hetzelfde moment water gebruiken, gaat het sneller door de leidingen stromen en kunnen er deeltjes sediment meekomen waardoor het water troebel wordt."

Daar hoeven we ons verder geen zorgen over te maken, voegt de woordvoerder er snel aan toe. "Het water voldoet dan nog steeds aan alle kwaliteitseisen."

Hoofdwonden en botbreuken
Het zomerse weer heeft ook een effect op het aantal drankgerelateerde ongevallen. "We ontvangen bij deze temperaturen meer mensen met een alcoholvergiftiging," zegt Pim Philipse, teamleider op de Spoedeisende Hulp van het OLVG.

Vooral bier- en wijnconsumptie leiden volgens Philipse tot problemen. Omdat bier- en wijndrinkers vaker naar de wc moeten vanwege het dehydraterende effect van de drank, drinken ze snel te veel.

Toch is het niet de vergiftiging zelf die gevaarlijk is. Het zijn vooral de letsels die mensen erdoor oplopen. Volgens Philipse gaat het daarbij met name om hoofdwonden en botbreuken en om mensen die in de gracht vallen.

"Het is in hier al moeilijk om een plek te vinden waar je op de kant kunt klimmen in nuchtere toestand. Als je dronken bent, raak je ook nog eens je oriëntatie kwijt."

IJsjes voor vogels
Ook de dieren in de stad hebben te lijden van de warmte. In Artis krijgen de vogels verkoeling met ijsjes die door verzorgers worden gemaakt van bloemen en bladeren uit de eetbare tuin. "We besproeien ze ook met water en hebben een extra koud bad voor ze," zegt dierenverzorger Maartje de Vries.

Een olifantenkalf in Artis geniet van een bad. De dieren kunnen ook een modderbad nemen. Beeld Edwin Butter/Artis
Een olifantenkalf in Artis geniet van een bad. De dieren kunnen ook een modderbad nemen.Beeld Edwin Butter/Artis

De olifanten in de dierentuin kunnen ook kiezen: zwemmen in het water of in de leempoel. "De modder is niet per se koud, maar het beschermt hun rug tegen de zon en insecten."

De gemeente heeft vanwege hoge temperaturen een extern bedrijf ingehuurd om de zeven bruggen aan de Amstelroute en de Kostverlorenvaartroute met oppervlaktewater te koelen. Dat gebeurt om te voorkomen dat ze zo ver uitzetten dat ze niet meer open of dicht kunnen.

Ook bij de stadsdelen Nieuw-West en Oost wordt zuinig met drinkwater omgesprongen: water uit de Sloterplas en de Ringvaart wordt er gebruikt om planten, struiken en bomen in leven te houden.

Het zomerse weer is vooral genieten. Beeld Tammy van Nerum
Het zomerse weer is vooral genieten.Beeld Tammy van Nerum

Doen
- Vang de eerste liter(s) koud douchewater op in een emmer. Het opgevangen water kun je aan je huisdier geven;
- Drink na elk glas alcohol minimaal twee glazen water;
- Gebruik water uit een plas of sloot om je planten te bewateren;
- Let op je omgeving, met name op ouderen;
- Neem altijd een flesje water mee.

Laten
- Veel alcohol en/of koffie drinken;
- Tuin besproeien met kraanwater;
- Door de wasstraat rijden of überhaupt je auto wassen;
- Vaker douchen of in bad gaan omdat je meer zweet;
- Deuren en ramen openzetten (buiten is de lucht warmer dan binnenshuis).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden