Allergie? Vertrouw niet blind op het etiket

Nederlanders met een voedselallergie krijgen toch allergische reacties door verkeerde of onvolledige informatie op etiketten. Dat leidt soms tot levensbedreigende situaties.

Nederlanders met een voedselallergie krijgen toch allergische reacties door verkeerde of onvolledige informatie op etiketten Beeld ANP
Nederlanders met een voedselallergie krijgen toch allergische reacties door verkeerde of onvolledige informatie op etikettenBeeld ANP

Dat blijkt uit onderzoek van UMC Utrecht en TNO. Een half miljoen Nederlanders kampt met een voedselallergie. De onderzoekers volgden een jaar 157 patiënten met een allergie voor bijvoorbeeld pinda's, noten, melk en kippenei. Zij kozen voedsel op basis van etiketten, maar bijna de helft (46 procent) kreeg een of meer allergische reacties. Veelal bleek informatie op de etiketten onjuist. Zes patiënten belandden op de spoedeisende hulp.

Bij vier op de tien producten zaten allergenen die op het etiket niet als ingrediënt vermeld stonden. In diverse producten zaten andere allergenen dan vermeld. Voorverpakt voedsel zorgde voor de meeste problemen.

"Er is geen peil op te trekken," zegt Geert Houben, toxicoloog en onderzoeker van TNO en UMC Utrecht. "Aan een waarschuwing kun je geen waarde hechten. De informatie op het etiket hangt vaak niet samen met het risico dat een product voor voedselallergiepatiënten met zich meebrengt."

Melk en eiwitten probleem
Allergische reacties treden meestal binnen enkele minuten op. Ze kunnen relatief mild zijn, zoals jeuk in de ogen, tinteling in de mond, buikpijn, overgeven of een huidreactie, maar ook levensbedreigend. Houben: "De keel en slijmvliezen kunnen opzwellen, waardoor een patiënt benauwd wordt en ademhalingsproblemen krijgt. Ook het hart en de longen kunnen aangetast worden."

46%

Door onjuiste informatie kreeg 46 procent van de onderzochte groep toch een allergische reactie.

Bedrijven houden zich redelijk aan de verplichte vermelding van allergenen als ingrediënt. Het gaat fout bij informatie over allergenen waarvan sporen onbedoeld in een product belanden, bijvoorbeeld tijdens de productie. Melk en eiwitten zijn daarbij het grootste probleem.

De onderzoekers willen uniforme waarschuwingsregels. "Maar bij de Europese Commissie heeft het geen prioriteit. Onbegrijpelijk. Dat stelt 22 miljoen mensen dagelijks bloot aan onnodige risico's."

22 miljoen

In Europa hebben 22 miljoen mensen een voedselallergie, onder wie 0,5 miljoen Nederlanders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden