Alleen schoorsteenpieten bij intocht Amsterdam

Sinterklaas neemt bij zijn intocht volgende week in Amsterdam uitsluitend schoorsteenpieten mee.

De schoorsteenpiet Beeld ANP

Deze 'verrassing' is vrijdag uitgelekt via een open brief van Jan Dijkgraaf aan burgemeester Van der Laan.

Columnist Dijkgraaf had lucht gekregen van een Whatsapp-bericht van Bob Maas, voorzitter van de Pietencommissie in de Stichting Sinterklaasintocht Amsterdam, waaruit blijkt dat helemaal niet slechts 75 procent van de pieten, maar alle pieten dit jaar roetveegpieten zullen zijn. Dijkgraaf verklaart dit bericht 'via de schoorsteen' te hebben ontvangen.

Eerder werd gemeld dat driekwart van de pieten geschminkt zal zijn met roetvegen. Maas zegt in het bewuste Whatsapp-bericht: "De reden dat er tenminste 75 procent is gecommuniceerd is dat we de extreme pro-pieten niet op ons dak willen en dus rust tijdens de intocht." Het verzoek om volledig over te stappen naar roetveegpieten, kwam ook van de pieten zelf.

De organisatie betreurt dat de 'verrassing' is uitgelekt. Die wilde het besluit geheim houden om niet in discussies terecht te komen, zegt Sinterklaas-woordvoerder Pam Evenhuis.

"Dit veranderingsproces doet pijn en leidt tot heftige reacties zowel intern als in de samenleving", licht Evenhuis toe. "Toch is het bestuur van mening dat genoemde veranderingen onontkoombaar en goed zijn als we willen dat Sinterklaas en Piet tot in de verre toekomst deel blijft uitmaken van de Nederlandse tradities."

Teleurgesteld
Ook Sinterklaas is teleurgesteld, laat de goedheiligman via Evenhuis weten. "Sint moet nog wennen aan de nieuwe tijd, waarin Whatsapp-berichten eenvoudig gedeeld kunnen worden en geheimpjes nimmer geheim blijven, zeker niet in Amsterdam."

Burgemeester Eberhard van der Laan was op de hoogte van de beslissing, zegt hij.

Sinterklaas komt op zondag 13 november aan in de hoofdstad. Een dag eerder zet Sinterklaas voet op Nederlandse bodem tijdens de landelijke intocht in Maassluis.

Zwart van roet
Vorig jaar was de helft van de Amsterdamse pieten een schoorsteenpiet, in 2014 was het een kwart.

Nu het uiterlijk van alle traditionele Zwarte Pieten wordt veranderd in schoorsteenpieten, zijn de veranderingen aan de Amsterdamse intocht volgens de woordvoerder van Sinterklaas voltooid.

"Wat de Amsterdamse intocht betreft, betekent dit overigens wel dat de verandering daar stopt. Piet blijft Piet, al is hij dan niet meer zwart als roet, maar zwart van roet."

Lees ook: RTL geeft een beslissende zet: de commercie vernieuwt Zwarte Piet [+]

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden