Alleen nog elektrisch transport binnensteden

Het goederenvervoer in de grotere binnensteden moet in 2025 alleen nog elektrisch gebeuren zodat de uitstoot van CO2 tot nul wordt gereduceerd.

ANP/Het Parool
De stint, het elektrische bezorgkarretje van PostNL, past tussen de amsterdammertjes door. Beeld Wiebe Kiestra/PostNL
De stint, het elektrische bezorgkarretje van PostNL, past tussen de amsterdammertjes door.Beeld Wiebe Kiestra/PostNL

Dat is de ambitie van brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN). De branchevereniging stelt voor dat om te beginnen de grotere gemeenten vanaf begin volgend jaar de gebieden voor nuluitstoot gaan aanwijzen, zodat transportondernemers weten waar ze aan toe zijn.

Dat betekent ook dat moet worden geïnvesteerd in voorzieningen voor elektrisch rijden, zoals laadpalen en beveiliging. Het plan moet bijdragen aan een halvering van de CO2-uitstoot door het Nederlandse beroepsgoederenverkeer vanaf 2030.

Volgens TLN is het voor de sector nu belangrijk om door te pakken met de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs en het Energieakkoord en zelf het voortouw te nemen en koploper bij verduurzaming te zijn.

Er is volgens TLN wel een uitfaseringsregeling tot 2030 nodig voor het gebruik van biodiesel en biogas. Ook moet voldoende materieel beschikbaar zijn zodat ondernemers niet in de problemen komen tijdens de overgangsfase naar ander materieel. Daar acht TLN een subsidie van de overheid voor nodig.

In Amsterdam vindt al steeds meer vervoer elektrisch plaats. Zo bezorgt PostNL in de binnenstad met e-bikes en is het de wil van de gemeente dat meer pakketvervoer over de grachten plaatsvindt.

Lees ook: Hoe verwerkt de stad straks 100.000 pakketten?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden