'Alleen maar meer dieseldamp door nieuwe route vrachtwagens in centrum'

Vrachtauto's moeten per dag vierduizend kilometer extra door de stad rijden door de geplande 'knip' voor doorgaand verkeer op de Prins Hendrikkade. In het gunstigste geval kost die een chauffeur twintig minuten. Dat zegt Transport en Logistiek Nederland.

Vrachtauto's moeten per dag vierduizend kilometer extra door de stad rijden door de geplande 'knip' voor doorgaand verkeer op de Prins Hendrikkade. Dat zegt Transport en Logistiek Nederland. Beeld Google Streetview
Vrachtauto's moeten per dag vierduizend kilometer extra door de stad rijden door de geplande 'knip' voor doorgaand verkeer op de Prins Hendrikkade. Dat zegt Transport en Logistiek Nederland.Beeld Google Streetview

Volgens de brancheorganisatie voor vrachtvervoerders kost het plan hun op jaarbasis vier miljoen euro. Voorzitter Arthur van Dijk stelt dat 'te weinig rekening wordt gehouden met veranderende mobiliteitsvraagstukken in de binnenstad'.

De knip op de Prins Hendrikkade maakt doorgaand verkeer van oost naar west en terug onmogelijk. Verkeer wordt geacht de Stadshartlus te nemen, via de Munt, of om te rijden via de Michiel de Ruytertunnel, achter het Centraal Station.

De Stadshartlus betekent ongeveer vier extra kilometers, stelt TLN. Om winkels en horeca te bevoorraden, rijden dagelijks ongeveer duizend vrachtauto's het centrum in. 'Daarmee krijgt de Stadshartlus een zware verkeersintensiteit te verwerken. Bovendien zorgen de extra kilometers ook voor extra uitstoot.'

Ook de Michiel de Ruytertunnel kost extra tijd en kilometers, stelt TLN. Bovendien zijn de viaducten bij het station te laag om al het vrachtverkeer te verwerken. Er zijn plannen om dit te verbeteren, maar niet concreet.

Het is niet de enige kritiek op de verkeersplannen van de gemeente. Buurtbewoners zeggen dat het deels sluiten van de Vijzelstraat waarschijnlijk leidt tot minder auto's, maar meer autokilometers.

null Beeld Chantal van Wessel
Beeld Chantal van Wessel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden