Alleen in Amsterdam meer huizen verkocht dan voor de kredietcrisis

In Amsterdams zijn als enige grote stad in Nederland weer meer huizen verkocht dan voor de kredietcrisis, die begon in het derde kwartaal van 2007. Dat blijkt uit een onderzoek van ING.

De gemiddelde prijs van een koophuis in Amsterdam steeg de afgelopen twee jaar 18 procent. Beeld anp
De gemiddelde prijs van een koophuis in Amsterdam steeg de afgelopen twee jaar 18 procent.Beeld anp

In Amsterdam werden in de eerste drie kwartalen van dit jaar 18 procent meer woningen verkocht dan in dezelfde periode van 2007. In andere grote steden, Rotterdam, Den Haag, maar ook in Utrecht, waar de woningmarkt relatief goed is hersteld, werden nog steeds minder woningen verkocht dan in 2007.

Duidelijke verbetering is ook waarneembaar als het gaat om de woningprijzen. De gemiddelde prijs van een koophuis in Amsterdam steeg de afgelopen twee jaar 18 procent. Dat is twee keer zo snel als de stijging van de huizenprijzen in Rotterdam en Den Haag. 'De trend is wel duidelijk,' zegt onderzoeker en econoom Senne Janssen van ING.

De crisis voorbij
De huizenprijzen, ook die in Amsterdam, liggen echter nog onder de pre-crisistijden. Janssen verwacht dat de woningprijzen in Amsterdam het volgend kwartaal of kort daarna definitief daar boven uitstijgen. In andere steden zal dit pas later gebeuren. ING werkt hierbij met de statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die afwijken van die van makelaarskoepel NVM.

Het CBS gaat uit van de gegevens van het Kadaster, en corrigeert de uitkomsten door te kijken naar wat voor woningen zijn verkocht. De NVM registreert de verkopen van de bij hen aangesloten makelaars, en laat het soort huizen dat wordt verkocht minder fijnmazig meewegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden