Plus

Alleen in Amerbos werd de PVV de grootste

De buurt Amerbos verschilt op één punt van de rest van Amsterdam: de PVV is er deze verkiezingen de grootste partij geworden. De kort daarvoor aangekondigde komst van een 24 uursopvang voor uitgeprocedeerden lijkt van invloed.

Rebekka Raap
Bewoners van de buurt Amerbos in Noord zien de komst van een 24 uursopvang niet zitten. Beeld Dingena Mol
Bewoners van de buurt Amerbos in Noord zien de komst van een 24 uursopvang niet zitten.Beeld Dingena Mol

In het groene buurtje diep in Noord kreeg de PVV 15 procent van de stemmen in de Provinciale Statenverkiezingen, terwijl dit stadsbreed slechts 3,4 procent was. In de buurten rond Amerbos werden partijen als Groenlinks en PvdA de grootsten.

Amerbos is een rustige buurt, waar woonflats uit de jaren zeventig worden afgewisseld met speelplaatsen, kleine parkjes en rijtjeshuizen. Het stemmen gebeurde bij verzorgingshuis Evean Korthagenhuis.

"Ik heb op de PVV gestemd," zegt Stien Baas (56), die in de buurt in de thuiszorg werkt. "Vooral vanwege de opvang die hier gaat komen. Daar ben ik het niet mee eens. Ik ben van mening dat alle vluchtelingen moeten worden geholpen, maar als ze zijn uitgeprocedeerd, houdt het op. Ik denk dat veel buurtbewoners dat vinden."

24-uursopvang
Ten zuiden van Amerbos staan rijen flats, met een laag gebouw vooraan, aan het water. Ruim een week voor de verkiezingen werd duidelijk dat GroenLinkswethouder Rutger Groot Wassink dat gebouw aan het Mariëndaal op het oog had voor de 24-uursopvang.

"Ik was naar de informatieavond. Er zijn veel buurtbewoners sterk op tegen," zegt een buurtbewoonster (57) die liever anoniem blijft. "De andere kant van het water noemen we 'de kleine wereld', omdat er zoveel nationaliteiten wonen. Maar hier in de buurt komen er ook steeds meer mensen van een andere afkomst wonen."

Staand op de brug constateert Mohammed Zauini (28) dat het water meer is dan alleen een fysieke scheiding. "Aan de ene kant van de buurt heb je veel armoede. Veel mensen met een migratieachtergrond, veel alleenstaande moeders, veel verslaafden. Mensen in dat stuk van de wijk stemmen niet."

Zauini gebaart naar het noorden, naar Amerbos. "Aan de andere kant van het water wonen meer Nederlanders. Er is tussen deze twee kanten te weinig contact."

Bepaalde spanning
Buurtbewoner Charles Davidson (71): "Sommige mensen wonen hier al sinds de oplevering van de flats in de jaren zeventig. Dat zijn veelal conservatieve mensen. De huizenprijzen zijn erg gestegen en er komen meer jonge gezinnen wonen. Ik denk dat de oudere bewoners een beetje bang zijn voor verandering."

Buurtbewoner Quinten Bakels (29) ziet ook het contrast. "De helft van de mensen hier komt uit het buitenland, de andere helft is ouder en wit. Dit zorgt voor een bepaalde spanning."

Aan de zuidkant van de J.H. van Heekweg is volgens hem veel armoede en er ligt troep op straat. "Ik denk dat mensen daar niet blij mee zijn. Ze willen verandering, en ik denk dat PVV-stemmers het gevoel hebben dat Wilders die verandering kan brengen."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden