Alleen fanatieke downloader moet verbod vrezen

Internetters die films en muziek downloaden zonder daarmee grote schade aan te richten, hoeven niet bang te zijn dat producenten hen voor de rechter gaan slepen. Alleen fanatieke downloaders krijgen last van het downloadverbod dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) wil instellen.

ANP
© ANP Beeld
© ANP

Dat zei Teeven vandaag in de Tweede Kamer. De Kamer is tegen een downloadverbod omdat mensen die slechts mondjesmaat liedjes van internet halen, hier ook last van krijgen. Door een bedrag vast te stellen, wil Teeven een onderscheid maken tussen kleine en grote downloaders.

Overleg
Teeven wil de komende tijd met betrokken partijen gaan overleggen over waar de grens tussen kleine en grote schade gaat liggen. Hij wilde daar vandaag nog niets over zeggen.

De Kamer had ook geklaagd over de salarissen van bestuurders van auteursrechtenorganisaties als Buma/Stemra. Teeven kondigde aan te regelen dat ze niet meer mogen verdienen dan 130 procent van het salaris van de minister-president.

Bestuurslid
Het college van toezicht dat zich bezighoudt met deze organisaties buigt zich nu over de kwestie van het bestuurslid Jochem Gerrits van Buma/Stemra, die ontslag nam nadat hij in opspraak was gekomen. In een uitzending van PowNews was te horen hoe hij een componist voorstelde te helpen bij het innen van auteursrechten als Gerrits zelf een deel van de opbrengst kreeg.

De Tweede Kamer sprak er schande van, maar Teeven ziet voor zichzelf geen rol weggelegd in de kwestie. Wel zei hij niet volledig uit te sluiten dat er sprake is van strafbare feiten. Het Openbaar Ministerie zou dan nog in actie kunnen komen als het toezichtscollege klaar is met zijn werk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden