Plus

'Alleen extra bezems en vuilnisbakken is niet de oplossing'

Voor een schone binnenstad zijn niet alleen extra bezems of vuilnisbakken nodig. Wethouder Abdeluheb Choho zet fors in op wijkverzorgers en buurtconciërges die weer een band kunnen opbouwen met 'hun' buurt.

Ruben Koops
Vuil op de Nieuwezijds Voorburgwal. De gemeente wil in Centrum containers plaatsen zoals in de rest van de stad. Beeld Charlotte Odijk
Vuil op de Nieuwezijds Voorburgwal. De gemeente wil in Centrum containers plaatsen zoals in de rest van de stad.Beeld Charlotte Odijk

Natuurlijk heeft Abdeluheb Choho de afgelopen zomermaanden ook veel geld gestopt in het vergroten van de schoonmaakcapaciteit. Want in het voorjaar bleek dat de drukbelopen gebieden in de binnenstad veel te smerig waren. In 20 van de 22 gebieden is de stad inmiddels op het gewenste niveau verzorgd.

Een miljoen euro kreeg Choho van de gemeenteraad, waarmee de vuilnisbakken sindsdien niet zeven maar tien keer per dag worden geleegd. Daardoor zitten ze bijna nooit meer helemaal vol, zodat het vuil zich niet rondom de bak verspreidt.

's Avonds en in de weekends zijn veertien extra medewerkers actief en rijden er schoonmakers achter de vuilniswagens aan om de straten aan te vegen, maximaal anderhalf uur nadat de laatste vuilniszak is opgehaald.

Strengere controles
Aan die losse vuilniszakken langs de weg, die door vogels en de wind een bron van zwerfvuil zijn, maakt de wethouder sowieso een ­einde. In november start een proef op de Prinsengracht en de Marnixstraat waar vuilnis­containers geplaatst zullen worden, zoals in de rest van de stad.

Ondergronds waar het kan, maar door de wirwar van ingegraven kabels en leidingen meestal bovengronds, ten koste van een aantal parkeerplaatsen. Op termijn wordt het systeem met losse zakken helemaal afgeschaft, belooft de wethouder.

Ook controleren handhavers strenger, al blijft het lastig om vervuilers op heterdaad te betrappen. Choho: "In een verkeerd aangeboden vuilniszak moeten we drie dezelfde adressen aantreffen voor we een boete mogen schrijven."

"We zien dat gedumpte lege dozen van bezorgdiensten van de adresgegevens zijn ontdaan. Wie denkt dat het afvalprobleem in het centrum domweg op te lossen valt met extra handhaving is naïef." Wel worden de handhavers inmiddels ook 's avonds en 's nachts ingezet.

Minder meldingen
Het aantal meldingen is sinds het begin van de zomer met een kwart gedaald, het zomeroffensief wordt daarom dit najaar voortgezet. Toch is Choho nog ontevreden, vooral vanwege de toon van de discussie.

"Onze mensen op straat werken zich drie slagen in de rondte en voelen zich verantwoordelijk. Als iedereen dan roept het een zooitje blijft, dan doe je hen onvoldoende eer aan," zegt hij in de richting van de VVD, die blijft hameren op het rommelige straatbeeld in Centrum.

Relaties opbouwen
"Ik reageer een beetje fel omdat de suggestie wordt gewekt dat er niets gebeurt. Het idee dat alleen bezems, bakken en vijfhonderd extra reinigers de oplossing zijn voor een schone binnenstad is echt onzin."

Choho verwacht naast de extra capaciteit veel van de wijkverzorgers, buurtconciërges en streetcleaners, die een eigen gebied krijgen aangewezen.

"Als iemand weet dat verzorger Piet dagelijks door zijn straat loopt om het netjes te houden, zal hij z'n rommel minder snel op straat kwakken. Dat zou lullig zijn voor Piet. Het gaat erom dat zij relaties opbouwen met bewoners, zodat ze begrip krijgen. Alleen extra bezems en vuilnisbakken, dat is niet de oplossing."

Lees ook: Centrum plaatst containers in strijd tegen vuile binnenstad

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden