De bouw van een slibdepot is stilgelegd na bezwaren van bedrijven over toekomstige stankoverlast.

PlusAchtergrond

Alleen de schuimalg profiteert van het storten van rioolslib

De bouw van een slibdepot is stilgelegd na bezwaren van bedrijven over toekomstige stankoverlast.Beeld Robin Utrecht/ANP

De stinkende schuimlaag op de stranden aan de Noordzeekust wordt mede veroorzaakt door het storten van rioolslib in de Amsterdamse haven. Tot 2022 blijft de kans bestaan dat slib in het oppervlaktewater verdwijnt.

Er was al te weinig capaciteit om rioolslib te verwerken en door de problemen bij het Afval Energie Bedrijf (AEB) is dat erger geworden. In maart en juni is er vanuit de waterzuivering in Westpoort zes keer slib geloosd in het zijkanaal F, dat uitmondt in de Aziëhaven. De waterkwaliteitsnormen zijn hierbij drie keer overschreven, zo staat in een memo van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV).

Overtreding

Het lozen van slib gebeurde in de haven, omdat ‘uitspoeling’ in de Amstel of de Vecht veel grotere gevolgen voor het milieu zou hebben. Rijkswaterstaat is op de hoogte gebracht (Rijkswaterstaat biedt jaarlijks ruimte voor maximaal negen overtredingen).

De storting van slib in het oppervlaktewater komt zo weinig mogelijk voor, maar was noodzakelijk nadat vuilverbranding AEB in juni grotendeels uit bedrijf werd genomen wegens noodzakelijke reparaties. In het AEB wordt doorgaans veel slib verbrand, maar door de problemen in de centrale is er veel minder capaciteit.

Een zegsman van het waterschap schat dat er in maart en juni in totaal 230 ton slib in het zijkanaal F is geloosd. Dagelijks produceert Waternet/AGV ongeveer 250 ton slib, acht tot tien vrachtwagens, die nu grotendeels elders moeten worden opgeslagen of verwerkt. Vanwege de capaciteitsproblemen zit er momenteel veel slib in de nabezinktanks van diverse waterzuiveringsinstallaties in en rond Amsterdam. Bij hevige regenval lopen de tanks sneller vol en dat vergroot de kans op een uitspoeling, een stort van vuil water in het oppervlaktewater, waarbij het slib meespoelt.

230

In maart en juni is in totaal 230 ton slib geloosd in de haven. Dagelijks wordt 250 ton geproduceerd.

Volgens de experts van het waterschap zijn de gevolgen van deze noodoplossing beperkt, maar merkbaar. Zo ontstaat tijdelijk zuurstoftekort in het water en zal er meer algengroei ontstaan in de haven doordat de concentratie van stikstof in het water toeneemt in de dagen na een stort van rioolslib. Via het Noordzeekanaal verdwijnt het verdunde slib de zee in, waar het eencellige algenplantje Phaeocystis, de schuimalg, profiteert van de stikstof in het slib. “Dat kan algenbloei stimuleren. Na een bloei vormt de afbrekende biomassa schuimlagen op de stranden.”

Meer waterschappen kampen met problemen bij de verwerking van slib, nadat in 2017 en 2018 de vraag uit Duitsland wegviel. Boeren mogen het goedje daar niet meer als meststof gebruiken, iets wat in Nederland al langer niet mag. Ook verdwijnen steeds meer Duitse bruinkoolcentrales waar het gedroogde slib werd bijgestookt.

Nieuwe installaties

Er wordt koortsachtig gezocht naar locaties waar het slib verwerkt kan worden. Zelfs als AEB volledig in gebruik is, kan daar 75.000 ton slib per jaar verbrand worden, terwijl waterschap AGV/Waternet jaarlijks 87.000 ton slib produceert. Pas eind 2022 komen er landelijk twee grote drooginstallaties bij. Waternet investeert 25 miljoen euro in een exemplaar voor Amsterdam, waar de natte modder gedroogd wordt. De korrels die overblijven kunnen als brandstof dienen voor cementfabrieken en elektriciteitscentrales.

Momenteel ligt er 8000 ton slib in buffers. Ook wordt het spul naar Delfzijl gereden, en naar een opslag in Terneuzen. Opties zijn baggerdepots op de Maasvlakte (de Slufter) en het IJsseloog in het Ketelmeer.

De bouw van een slibdepot met een capaciteit van 70.000 ton op een landtong in de Amerikahaven is stilgelegd, nadat drie omliggende bedrijven handhavingsprocedures waren begonnen vanwege verwachte stankoverlast. Er is een aanvraag ingediend voor een kleiner depot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden