Plus

Alleen de koning doet niet mee met de Josti Band in Ziggo Dome

De wens om op te treden met Adele was toch iets te hoog gegrepen, maar René Froger en Gerard Joling waren erbij. De jubilerende Josti Band trad maandagavond op in de Amsterdamse Ziggo Dome.

Peter van Brummelen
Het trio Jos, Theo en Bram op de djembé. 'Menig Vondelparktrommelaar zou er wat van kunnen leren' Beeld ANP
Het trio Jos, Theo en Bram op de djembé. 'Menig Vondelparktrommelaar zou er wat van kunnen leren'Beeld ANP

Mooie vraag voor toekomstige popquizzen: wat is de overeenkomst tussen Golden Earring en de Josti Band? Het antwoord: beide vierden hun vijftigjarig jubileum met een optreden in de Ziggo Dome.

De Earring deed dat vorig jaar al, opvallend genoeg in een nogal sober decor. Bij de jubileumshow van de Josti Band staat een compleet reuzenrad op het podium. Tijdens een James Bondmedley blijkt het nog te kunnen draaien ook.

De Josti Band, het telkens van samenstelling veranderende maar altijd grote orkest met leden met een verstandelijke beperking, trapt de avond af met in elkaar overlopende nummers van Armin van Buuren: Ping Pong en This Is What It Feels Like.

Leuk voor Willem-Alexander, die aanwezig is (ja, daar kan Lucky TV vast iets mee). Want, zo weten we sinds zijn inhuldiging, hij is fan van de superster-dj.

Het is druk op het podium, waar 120 muzikanten hebben plaatsgenomen Beeld ANP
Het is druk op het podium, waar 120 muzikanten hebben plaatsgenomenBeeld ANP

Willem-Alexanders komst veroorzaakt grote opwinding in de Ziggo Dome, maar alles gaat zoals voorafgaand gerepeteerd: iedereen gaat staan als hij binnenkomt en iedereen gaat pas weer zitten nadat hij dat heeft gedaan.

Ontwapenende grijns
17.000 mensen kunnen er in de Ziggo Dome. Vanavond zijn dat er 'maar' 11.000, maar doordat het podium naar voren is geschoven, merk je daar niets van.

Heel druk is het wel op het podium, waar 120 muzikanten hebben plaatsgenomen. Onder hen alleen al veertig keyboardspelers. Assistenten geven met bordjes aan welke noten er moeten worden gespeeld. Bij het James Bondthema: A-G-A-Gis.

Sommige van die toetsenisten spelen hun éénvingerpartijen met de ernst van een klassiekconcertpianist, anderen zit achter hun keyboard met een ontwapenende en vooral aanstekelijke grijns.

Het gespeelde repertoire loopt van Viva la Vida van Coldplay tot door iedereen meegezongen kinderliedjes. En reken maar dat tijdens Twee Emmertjes Water Halen de camera bij de zin 'en van je ras, ras, ras, rijdt de koning door de plas' inzoomt op Willem-Alexander.

Art Rooijakkers
We zien hem op het videoscherm meezingen en meeklappen, maar wel een tikje ingehouden. Volop mee in de feestelijkheden gaat naast hem wethouder Eric van der Burg, die hier vanavond is als locoburgemeester van Amsterdam en dus de ambtsketen om heeft.

Ook in de nabijheid van de koning: staatssecretaris Martin van Rijn. Als aan het begin van de avond wordt gezegd welke prominenten aanwezig zijn, klinkt bij het noemen van zijn naam een voorzichtig, maar duidelijk hoorbaar boegeroep.

Afkomstig van het zorgpersoneel in de zaal?

Ook als presentator Art Rooijakkers een brief voorleest van premier Rutte ('Jullie muziek maakt veel mensen blij en jullie laten zien dat er veel meer mogelijk is dan je denkt.') klinkt enig gemor. Rooijakkers: "Nou, niet te enthousiast."

Tussendoor zijn er filmpjes over het orkest en gesprekjes met de leden. Een van hen zegt dat journalisten tijdens een persconferentie die voorafging aan het concert best stomme vragen stelden. Zo was er iemand die vroeg of ze het Smurfenlied zouden gaan spelen.

"Daar moeten we het maar even niet over hebben," zegt Rooijakkers lachend en iedereen weet wat hij bedoelt: de fittie tussen Pierre Kartner en Gerard Joling naar aanleiding van het concert.

I love the Josti Band
Kartner vond vooraf maar niets dat Joling zíjn Kleine Café Aan de Haven zou zingen en wilde ook meedoen. Maar vanavond is Kartner nergens te bekennen en heeft Joling, gekleed in roze kostuum met achterop de tekst I love the Josti Band, groot succes.

Er komen meer bekendheden langs. De wens van het orkest om op te treden met Adele bleek iets te hoog gegrepen, maar onder anderen René Froger, Remy van Kesteren en Guus Meeuwis zijn van de partij.

Maar de echte sterren zijn natuurlijk de orkestleden zelf. In een rondje percussiemuziek schittert het trio Jos, Theo en Bram op de djembé - menig Vondelparktrommelaar zou er wat van kunnen leren.

Na afloop heeft Jos een voorstel: het lijkt hem leuk als de koning ook de djembé uitprobeert. Er wordt niet op ingegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden