Update

Alle treinen rijden weer na staking; vertraging blijft

Het landelijke en regionale openbaar vervoer hielden maandagochtend tot 7.06 uur een staking. De gevolgen hiervan op het treinverkeer waren tot ver na 10.00 uur nog merkbaar.

Tot 7.06 uur reden er in het hele land geen treinen, een actie met als doel de AOW-leeftijd op 66 jaar te houden.

De opstart van het treinverkeer verliep niet bepaald vlot. Op Centraal Station waren rond 7.15 uur vrijwel alle vertrekkende treinen geschrapt. Op de borden staat dat de treinen niet rijden vanwege 'een eerdere verstoring'.

Sinds 10.00 uur rijden alle treinen rijden weer. Wel zijn er nog vertragingen en zijn sommige treinen korter dan normaal. Daardoor zitten ze soms overvol met mensen. "Treinen rijden in een andere samenstelling, dat zal de rest van de dag zo blijven," zegt een woordvoerder van de NS.

Tijdens de werkonderbreking, in de vroege ochtend, waren de perrons leger dan op een normale maandagochtend. De meeste dagelijkse reizigers leken goed op de hoogte van de staking.

Van 8.00 uur tot 12.00 uur houdt de FNV een aansluitende demonstratie op de Dam. Medewerkers uit een vijftal Noord-Hollandse steden zijn per bus naar Amsterdam gekomen voor de betoging, waar zij door de voorzitter van de vakbond en enkele politici worden toegesproken.

De vakbonden zijn "erg tevreden'' over het verloop van de werkonderbrekingen in het openbaar vervoer. "Zo'n 90 procent van de NS-medewerkers deed mee aan de acties, dat is een heel mooi resultaat," zegt een woordvoerder van FNV. "De overgrote meerderheid van Nederland staat achter ons."

Ook CNV is positief gestemd. "De actiebereidheid is heel hoog. Heel veel mensen begrijpen het en steunen deze acties. Het is een signaal naar het kabinet, dit kunnen ze niet negeren," stelt een woordvoerder.

Metro
De werkonderbreking op het spoor maakte deel uit van een landelijk pensioenprotest. Ook personeel van het GVB had het werk neergelegd. Het metroverkeer kwam snel op gang.

Een reiziger op Amsterdam Centraal tijdens de stakingBeeld anp
Betogers op de DamBeeld -

Een half uur na de staking waren nog steeds geen trams op Centraal Station gearriveerd, als gevolg van opstartproblemen bij de tramremise Lekstraat. "Maar inmiddels rijden ook daar de trams gefaseerd de remise uit," aldus een woordvoerder van het GVB.

De ANWB meldde dat de maandagochtendspits een stuk drukker verliep dan gebruikelijk vanwege de acties bij het openbaar vervoer. Daarnaast was ook nog eens een aantal ongelukken gebeurd.

Het stond onder meer compleet vast op de A9 van Alkmaar naar Amstelveen, tussen Heemskerk en het knooppunt Rottepolderplein. De vertraging was ruim een uur door een ongeluk met twee auto's. De linkerrijstrook is dicht.

Er reden van 06.00 tot 07.06 uur geen treinen, trams, bussen en metro's.Beeld anp

Pensioen naar 66 jaar

De spoorbonden CNV, FNV en VVMC houden de werkonderbreking om te pleiten voor handhaving van de pensioenleeftijd op 66 jaar. Als symbolische verwijzing naar de pensioenleeftijd werd het werk daarom 66 minuten neergelegd.

"We geven dit signaal nu af om te voorkomen dat we straks allemaal steeds langer moeten doorwerken. Dit gaat om een fatsoenlijk en tijdig pensioen voor iedereen. Daarom hopen we dat het publiek en de reizigers begrip hebben voor de actie," zei FNV-bestuurder Henri Janssen voorafgaand aan de staking.

Maandag geldt in veel sectoren als landelijke actiedag voor het pensioen. Zo zijn er ook acties in de bouw, de metaal en de schoonmaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden