Review

Alle tijd **

Jos van der Burg
Foto GPD Beeld
Foto GPD

Regie: Job Gosschalk
Met: Paul de Leeuw, Karina Smulders

Hoe maak je van een komedie en een tearjerker een meeslepend geheel? Het is debuterend scenarist en regisseur Job Gosschalk met Alle tijd niet gelukt.

Te veel verantwoordelijkheid op jonge leeftijd doet een mens geen goed, bewijst veertiger Maarten (Paul de Leeuw) in Alle tijd. Hij nam in het verleden de opvoeding van zijn zusje Molly (Karina Smulders, Bride flight) op zich toen hun ouders overleden. Nu Molly ver in de twintig is en wil gaan samenwonen met een vriend, reageert Maarten als een overbezorgde vader.

'Ik wil het gewoon niet hebben,' dramt hij tegen zijn zus. Een twintiger die met haar broer moet bakkeleien over samenwonen? Het idee is dat het komisch werkt, maar dat doet het niet. We zien een benauwende relatie tussen een broer en een zus.

Een bezoek aan een psycholoog zou Maarten goed doen, maar in plaats daarvan neemt hij een stomdronken jongen (debuut Alwin Pulinckx) mee naar huis, op wie hij acuut verliefd wordt. Klein probleem: Maarten is homo, maar de dronkenlap niet. Althans, de knul weet nog niet dat hij het is. Het kom-uit-de-kastgedoe dat dit oplevert, houden Maarten en zijn vriendje de rest van de film lekker bezig.

Een vriendin (Lineke Rijxman) levert cynisch commentaar op Maartens verliefde gestuntel met Molly. Het is de leukste rol in de film. Molly heeft andere zorgen, want haar vriend (Teun Luijkx) gaat vreemd. Uit wraak legt ze het aan met een leuke dierenarts (Chris?topher Parren). Tegen de tijd dat de kijker de personages alle goeds op de wereld wenst zolang ze hem er maar buiten laten, slaat het noodlot toe.

In de voorpubliciteit heeft Paul de Leeuw Alle tijd vergeleken met Terms of endearment, dus we verraden niets als we zeggen dat bij de zwangere Molly kanker wordt geconstateerd. Kanker is erg, maar een film waarin kanker als dramatisch middel niet werkt, is dat ook.

De omslag van komedie naar tearjerker wordt nooit geloofwaardig. Dat ligt niet aan de acteurs - Smulders is een uitstekende actrice op wie de beperkte De Leeuw kan leunen - maar aan het script, dat meer aan soap dan aan meeslepend (melo)drama doet denken.

Molly is nog maar net overleden of men zit al weer gezellig aan de keukentafel rouwkaarten te schrijven. In Alle tijd krijgt niets werkelijk dramatisch gewicht. Hij wilde een lichte en sprankelende film maken, zegt Job Gosschalk in de persmap. Kanker, licht en sprankelend: de combinatie verklaart de onmogelijke missie.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden