Alle sociale huren 120 euro omhoog

Minister Piet Hein Donner. Foto © anp Beeld
Minister Piet Hein Donner. Foto © anp

AMSTERDAM - Minister Piet Hein Donner (Wonen) werkt aan een plan om alle huren van sociale huurwoningen in één klap met 120 euro op te trekken.

Dat gebeurt door woningen in het puntensysteem extra punten toe te kennen. Een groot aantal woningen ontstijgt daardoor de sociale sector.

Dit melden medewerkers van Amsterdamse woningcorporaties. De plannen zijn zó ingrijpend voor stedelijke gebieden met veel sociale huurwoningen dat wethouders, ambtenaren, corporaties en huurdersorganisaties de ontwikkelingen gespannen volgen.

In Amsterdam zouden ongeveer 28.000 van de 200.000 sociale huurwoningen in de vrije sector terechtkomen na de maatregel. De nieuwe plannen komen in de 'huurbrief 2011', waarin staat met hoeveel procent de huren per 1 juli mogen stijgen. Dit keer wil Donner ook het puntenstelsel aanpassen. Vrijdag werd de huurbrief echter niet besproken in de ministerraad; dat is een week uitgesteld.

Ambtenaren van Donner willen in het zogeheten woningwaarderingsstelsel alle huizen 25 woonpunten extra toekennen. Eén punt is 4,80 euro waard. Een deel van de woningen wordt daarmee duurder dan 650 euro per maand, de grens voor de vrije sector.

Bastiaan van Perlo van de Huurdersvereniging Amsterdam is in alle staten. ''Ons is verteld dat het zo'n vaart niet zal lopen. Maar wij horen nu ook van corporaties dat het een 'bottebijlconstructie' wordt. We zullen met de Woonbond landelijk acties gaan voeren. Het wordt een hete zomer.''

De aanpassingen treffen alleen 'nieuwe huurders'. De verwachting is dat mensen door de ingrepen minder verhuizen als zij in een sociale woning zitten.

In het regeerakkoord lanceerde Donner drie plannen: een verplicht energielabel, een huurstijging van vijf procent extra voor mensen met een inkomen boven de 43.000 euro en een aanpassing van het woningwaarderingsstelsel. Corporaties en woonorganisaties hoopten op een 'gedifferentieerd' systeem, waarbij per woning slechts een puntentoeslag tot 25 punten zou worden toegekend. Intussen hebben zij begrepen dat waarschijnlijk álle woningen er 25 punten bij krijgen. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden