Alle signalen over misstanden Amarantis al gemeld bij minister

De commissie die onderzoek deed naar de financiële problemen van onderwijsinstelling Amarantis, heeft alle signalen over (vermeende) misstanden bij minister Jet Bussemaker van Onderwijs neergelegd. Dat staat in het rapport van de commissie, dat vandaag is gepresenteerd.

Redactie
Het hoofkantoor van Amarantis op de Zuidas. Beeld anp
Het hoofkantoor van Amarantis op de Zuidas.Beeld anp

De commissie heeft tijdens het onderzoek 'diverse signalen' gekregen over mogelijke misstanden, zoals zelfverrijking, belangenverstrengeling en vriendjespolitiek. Daarover is navraag gedaan bij betrokkenen en op grond daarvan konden de misstanden niet worden vastgesteld. Ook zijn de misstanden niet systematisch onderzocht, omdat dit niet tot de opdracht van de commissie behoorde.

De Volkskrant meldde zaterdag op basis van een concept-versie van het onderzoeksrapport dat directieleden en adviseurs twee lease-auto's per persoon hadden, naast een ov- en taxivergoeding. Ook zou het hoofd huisvesting zijn eigen huis hebben laten opknappen op kosten van Amarantis. Verder zouden bestuurders vreemde contractvoorwaarden hebben opgesteld en opmerkelijke vastgoedtransacties hebben gedaan.

Op het concept-rapport werd door de vakbonden en de politiek boos gereageerd. Ook minister Jet Bussemaker gaf aan dat 'als ook maar de helft waar is', de betrokken bestuurders een 'enorm groot probleem' met haar hebben.

In het eindrapport staat niets meer over de misstanden, anders dan dat ze bij de minister zijn gemeld. 'We betreuren het dat het concept helaas is uitgelekt', aldus Riet de Wit van de onderzoekscommissie. 'Omdat het om personen gaat, hecht de commissie veel waarde aan zorgvuldigheid. De meldingen nemen we serieus en in een aparte brief naar de minister is om een vervolgonderzoek gevraagd.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden