Column

Alle regels van de Fifa worden in Brazilië overtreden

Jeroen Wollaars, verslaggever bij NOS Nieuws, schrijft wekelijks op woensdag een column in Het Parool over media en de ontwikkelingen in de digitale wereld. Voor tips is hij te bereiken op j.wollaars@parool.nl.

Jeroen WollaarsBeeld Floris Lok

Vóór dit WK kon ik alle redenen om het niet te doen wel bedenken. De Fifa deugt niet. De Fifa wil geen belasting betalen. De Fifa trekt een cirkel van twee kilometer rondom elke stadion waardoor er tot aan de randen van Amstelveen alleen maar Fifa-sponsortroep verkocht mag worden. (Wat in het geval van Amstelveen wel eens niet zo heel veel zou kunnen uitmaken. Maar daar gaat het niet nu even niet om).

Hier in Brazilië gelden vergelijkbare regels. Maar het leuke is: de Brazilianen trekken zich daar helemaal niets van aan.

Neem dat sponsorverbod: tot op een paar meter van het stadion staan mensen hier gewoon eigen dingetjes te verkopen. Prijzen gaan over de kop, net als bij die Fifa-rommel, maar het eindigt ten minste in de zakken van een Braziliaans gezin in plaats van in die van de slechtzittende pakken van Blatter.

Als televisiemaker kom ik het ook tegen. Om onduidelijke redenen bedenkt de Fifa hier allerlei idiote regels. Bijvoorbeeld: je mag geen andere journalisten filmen, zelfs als die geen bezwaar hebben. Je mag ook niet zitten aan lege tafels die bedoeld zijn voor commentatoren. Zelfs niet als er vijftig commentatoren en 150 lege plekken zijn.

Er komt dan een dame met uilenbril en Zwitsers accent iets dreigends roepen. Maar wanneer je iets knikt en haar verder negeert is er niets aan de hand. Alle regels die de Fifa hier heeft afgedwongen, worden stuk voor stuk overtreden. En dat kan niemand iets schelen.

Brazilië heeft daar zelfs een speciale term voor: het Engelse wetje. De Brazilianen weigerden heel lang afstand te doen van de handel in slaven. Ze kwamen daar internationaal nogal voor onder vuur te liggen en om van het gedoe af te zijn namen ze toen op Brits voorstel een antislavernijwet aan. Britten blij. Brazilianen blij: want hoewel die wet er was ging de handel gewoon door.

Waarom zouden wij toch in de houding springen als Blatter en z'n leger uilenbrildragers hier het een of het ander komen eisen? Voorstel: we knikken ja, we doen nee, en organiseren het beste WK ooit. Qatar valt toch af, laten wij het maar doen. Maar wel zo. Dit land kan zoveel Braziliaanser!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden