Alle politieke partijen zijn slecht en de Stemwijzer ook

Mijn hekel aan die Stemwijzer groeit. Mensen zullen namelijk straks stemmen op wat de Stemwijzer hun heeft verteld. Daar zit iets onbenulligs in.

Stel dat ik die Stemwijzer invul en dat blijkt dat ik het hokje van de ChristenUnie rood moet maken. Dan zal ik dat tóch niet doen! Want de uitgangspunten van de ChristenUnie, haar verleden, haar traditie - allemaal zaken die niet ter beoordeling staan in de Stemwijzer - vind ik dermate zwaarwegend dat ik nimmer op die partij zal stemmen, hoe goed haar ideeën mogelijk ook met de mijne overeenkomen. Met andere woorden: je stemt niet alleen op en over ideeën.

Het omgekeerde is ook bezwaarlijk. Stel dat mijn ouders van de PvdA waren en dat ik altijd PvdA heb gestemd, dan zou ik toch niet op de PvdA stemmen als ik het niet met haar ideeën of mensen eens was. De Stemwijzer zal mij sowieso niet tot een keuze voor de PvdA kunnen verleiden, want met de ideeën van die partij ben ik het niet eens en wat ik van de mensen van de PvdA vind, wordt mij door de Stemwijzer niet gevraagd.

Wat ik ook vervelend vind aan die Stemwijzer, is dat er altijd een partij uitkomt waarop ik kan stemmen terwijl ik niet hóéf te stemmen.
Niet stemmen vind ik een verworvenheid, waar ik vaak gebruik van maak en waar ik vermoedelijk ook nu gebruik van zal maken.

Dat ik dan niets zou mogen zeggen over het beleid, is onzin. Juist wel!
Ik stem namelijk niet omdat ik de partijen te slecht vind. Alle partijen? Ja, alle partijen. Als ik de ideeën van een partij al goed vind, vind ik haar politici onbetrouwbaar. Dus stem ik niet.

En wat die partijen vervolgens doen, blijf ik dus juist kritisch volgen. Daar heb ik het volste recht toe! Sterker: ik raad u allen zelfs aan niet naar het stembureau te gaan.

'Maar dat fietspad dan dat niet zal worden aangelegd, of die ouderen en gehandicapten die dan geen uitkering meer zullen krijgen, daar ben je dan ook verantwoordelijk voor als dat gebeurt.'

Nee, daar ben ik niet verantwoordelijk voor, want de partijen die daar wel verantwoordelijk voor zijn, zijn niet mijn keuze!

Democratie is niet dat je op een partij moet stemmen. Democratie is ook dat je door niet te stemmen laat weten dat je de partijen die macht willen, te slap of te slecht vindt.

Ik vind dat de tijd daarvoor nu is aangebroken.

 
Ik stem namelijk niet omdat ik de partijen te slecht vind. Alle partijen? Ja, alle partijen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden