Alle opvarenden Arctic Sunrise aangeklaagd voor piraterij

Rusland heeft alle dertig bemanningsleden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise aangeklaagd voor piraterij. Het gaat om opvarenden met onder meer de Braziliaanse, Britse, Russische en Finse nationaliteit. Ook de Nederlandse Greenpeace-activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels zijndoor Rusland aangeklaagd.

De Arctic Sunrise in het water bij Rusland Beeld ANP
De Arctic Sunrise in het water bij RuslandBeeld ANP

Oulahsen en Ubels waren onder de in totaal 30 actievoerders op het schip Arctic Sunrise die bijna twee weken geleden door de Russische autoriteiten werden opgepakt. Faiza Oulahsen is campagneleider bij Greenpeace en Mannes Ubels hoofd machinekamer.

Piraterij
Op piraterij staat in Rusland een celstraf van maximaal 15 jaar. In totaal zijn 30 bemanningsleden van de Arctic Sunrise gearresteerd.

Het hoofd juridische zaken van Greenpeace International, Jasper Teulings, zei eerder dat een aanklacht voor piraterij 'ronduit ongegrond' is. Het zou Rusland er vooral om te doen zijn de Greenpeace-activisten zo lang mogelijk vast te houden hangende het onderzoek.

'Zwartste scenario'
Campagneleider Jorien de Lege van Greenpeace Nederland noemde de aanklacht 'het zwartste scenario dat we konden bedenken'.

'De Nederlandse overheid moet nu echt iets gaan doen. De diplomatieke weg heeft niets opgeleverd. Rusland schendt internationale wetten', aldus De Lege. Volgens haar had de Arctic Sunrise hooguit een boete moeten krijgen omdat het zich op verboden terrein bevond.

Ook de Nederlandse Greenpeace-activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels zijn door Rusland aangeklaagd voor piraterij Beeld ANP
Ook de Nederlandse Greenpeace-activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels zijn door Rusland aangeklaagd voor piraterijBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden