Update

Alle ontvoerders eisen verbod op film

Willem Holleeder 'staat voor wie hij is en wat hij heeft gedaan, maar niet voor wie hij niet is en wat hij niet heeft gedaan'. Dat zeiden zijn advocaten vanmorgen in 'de bunker' van de rechtbank in Osdorp.

Holleeder probeerde daar via een kort geding de film De Heinekenontvoering uit de bioscopen te weren. Naast Holleeder eisen alle Heinekenontvoerders een verbod op de film. Zij hebben zich met sommaties gemeld bij producent IDTV Film.

Het gaat om Jan Boellaard, Frans Meijer en Martin Erkamps. Ontvoerder Cor van Hout is in 2003 doodgeschoten.

Holleeder spande de zaak aan omdat hij vindt hij in de film wordt neergezet als iemand die zijn sadistische en psychopatische lusten botviert op zijn slachtoffers, stelt hij in de handgeschreven brief die zijn raadsman Stijn Franken voordroeg.

Grote boef
De boodschap die wordt uitgedragen over Willem Holleeder in de vele, al dan niet journalistieke producties over zijn persoon, is veelal dezelfde: Willem Holleeder is een grote boef.

Filmproducent IDTV Film wil die boodschap in de film over de Heinekenontvoering kennelijk ook graag uitdragen, zo zei Holleeders advocaat in strafzaken, Stijn Franken, in aanvulling op het pleidooi van zijn collega Dieuwke Levinson-Arps.

Niet aanwezig in de bunker
Zelf was Holleeder niet aanwezig, omdat justitie had geweigerd hem vanuit de gevangenis naar de zwaarbeveiligde rechtszaal te laten brengen. Niettemin zat de publieke tribune bomvol belangstellenden en pers.

Reputatie
Holleeder benadrukte in zijn brief dat het hem niet gaat om de reputatieschade die hij lijdt als de film vertoond wordt in de bioscopen - zoals vanaf 27 oktober de bedoeling is.

'Dat zou belachelijk zijn. De enorme commotie hierover is begrijpelijk, maar onterecht. Ik wil voorkomen dat dezelfde commotie ontstaat over de fictie in de film. Men kan die fictie voor waarheid aanzien. Vandaar mijn bezwaar.'

Speculaties
Holleeder zit een celstraf uit wegens afpersing. Eind januari 2012 komt hij vrij. Franken hekelde de in rap tempo toenemende speculaties over de vraag of Holleeder vóór die datum zal worden aangehouden voor zijn veronderstelde betrokkenheid bij liquidaties in de onderwereld.

Het speculeren 'krijgt trekken van een nationaal gezelschapsspel', aldus de raadsman. 'Tot op heden is Holleeder niet voor dergelijke feiten aangeklaagd en niet aangehouden.'
(Het Parool)

Lees het uitgebreide artikel vandaag in de krant

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden