'Alle Nederlandse marsepein gemaakt van amandelen'

Ondanks dat de prijzen soms met een factor 10 verschillen, is al het marsepein in de Nederlandse schappen gemaakt van echte amandelen. Dat concludeert dinsdag onderzoeksbureauRIKILTvan Wageningen University.

null Beeld anp
Beeld anp

De onderzoekers kochten verschillende soorten marsepein bij diverse winkels. Met behulp van DNA-analyses en geavanceerde eiwitidentificatie werd vervolgens gekeken of de marsepein uit amandelen, of ook uit andere noten en bonen bestond. Dit leverde, evenals microscopisch onderzoek en uitgebreide vetzuuranalyses, geen noemenswaardige verschillen op.

Naast amandelen wordt marsepein gemaakt van suiker en indien gewenst kleur- en smaakstoffen. RIKILT kon daarom wel afwijkingen waarnemen in de geur van het snoepgoed. 'Met name de marsepein van de lokale bakkerijen was onderscheidend ten opzichte van de winkelketens', aldus de onderzoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden