Alle Nederlanders kunnen vanaf nu coronacheck doen via app

Vanaf dindag is de app ‘De Corona Check’ van het Amsterdamse OLVG beschikbaar voor alle Nederlanders. Met de app kan worden ingeschat hoe waarschijnlijk het is dat je corona hebt. Ook start op basis van de app een proef om gebruikers daadwerkelijk te testen op corona.

Als het nodig is - en het waarschijnlijk is dat iemand corona heeft - nemen (huis)artsen, co-assistenten of verpleegkundigen binnen 24 uur telefonisch contact op. Beeld OLVG Amsterdam
Als het nodig is - en het waarschijnlijk is dat iemand corona heeft - nemen (huis)artsen, co-assistenten of verpleegkundigen binnen 24 uur telefonisch contact op.Beeld OLVG Amsterdam

Dat maakt het Amsterdamse ziekenhuis OLVG dinsdag bekend. Gebruikers van ‘De Corona Check’ kunnen hun gezondheidsgegevens in de app invoeren. Op basis van de symptomen volgt dan hoe waarschijnlijk het is dat iemand corona heeft. Vanuit zeven ‘regiecentra’ verspreid over Nederland beoordelen teams bestaande uit onder andere (huis)artsen, artsen in opleiding en verpleegkundigen, de klachten en geven advies.

Als er medisch reden toe is, neemt een medewerker van het medisch team van een van de zeven centra binnen 24 uur contact op. Bij gezondheidsklachten boven bepaalde waarden, krijgen die personen een telefoontje. Zo nodig wordt mensen geadviseerd contact op te nemen met de huisarts of – als hierover afspraken zijn gemaakt in de regio – kan verwezen worden naar het ziekenhuis.

Privacy

De Corona Check is gebaseerd op een bestaande medische begeleidingsapp van Luscii voor patiënten met chronische ziekten. Oprichter Daan Dohmen: “De Luscii-app was al in gebruik voor chronisch zieken bij de helft van de Nederlandse ziekenhuizen, en daarnaast ook in Engeland, Zweden en Denemarken. We hebben deze app nu geschikt gemaakt voor mensen met corona. Er zit dus al negen jaar innovatie in.” Hiermee is de app volgens kenners veel kansrijker dan de dit weekend gepresenteerde track and trace-apps, die moeten wijzen op contact met een besmette landgenoot, waarvan van de privacy niet altijd op orde bleek.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Gebruikers van de app kunnen hun gezondheidsgegevens in de app invoeren. Op basis van de symptomen volgt dan hoe waarschijnlijk het is dat iemand corona heeft.  Beeld OLVG Amsterdam
Gebruikers van de app kunnen hun gezondheidsgegevens in de app invoeren. Op basis van de symptomen volgt dan hoe waarschijnlijk het is dat iemand corona heeft.Beeld OLVG Amsterdam

De OLVG Corona check, die op 16 maart werd gelanceerd, is al door ruim 115.000 mensen gedownload. Via andere ziekenhuizen, zoals het academisch ziekenhuis UMC Utrecht, het Brabantse Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Nijmeegse Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ), kreeg de app al een steeds groter bereik. “Er zijn nu zo’n 70.000 mensen die dagelijks hun gegevens invullen,” vertelt Dohmen. “Daarvan zijn er zo’n vierduizend geïdentificeerd als Covid-19-verdachte.”

Vanwege aanhoudende grote belangstelling wordt de app nu beschikbaar gesteld voor heel Nederland. Vanaf dinsdag verdwijnen ook de letters OLVG uit de naam en gaat de app verder onder de nieuwe naam: De Corona Check. Dinsdagavond maakt het kabinet bekend hoe het verder gaat met de inzet van apps in de strijd tegen het coronavirus.

Daadwerkelijk testen

Vanaf deze week start het Amsterdamse OLVG ook een proef om mensen met klachten daadwerkelijk te testen en intensiever te begeleiden via de app. “Waar we vooralsnog alleen een grote waarschijnlijkheid op het coronavirus kunnen uitspreken, gaan we nu over op testen en intensievere begeleiding thuis,” verklaart OLVG-longarts Paul Bresser. “Voor mensen met klachten biedt dit meer zekerheid.”

Het OLVG start met een proef onder eigen medewerkers die de app gebruiken en bij klachten de uitnodiging krijgen om op locatie getest te worden. Dan volgt ook extra begeleiding via de app en door middel van beeldbellen met een arts. Als blijkt dat de medewerker besmet is met het coronavirus, dan krijgt hij of zij naast de app, ook een zuurstofsaturatiemeter mee naar huis. “Dat is een klippertje dat je om je vinger kunt doen, dat je zuurstofgehalte meet,” licht Bresser toe. “Als dit blijkt te werken, dan stellen we het beschikbaar voor een grotere groep dan alleen medewerkers.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden