Update

Alle Maastrichtse coffeeshops dicht uit protest

Alle Maastrichtse coffeeshops zijn vandaag dicht gegaan uit protest tegen de nieuwe gedoogcriteria. Burgemeester Onno Hoes heeft dat bekendgemaakt op een persconferentie. De burgemeester is boos op de coffeeshophouders: 'Ik had niet gedacht dat ze zo brutaal zouden zijn. Op deze manier ontwrichten zij de lokale samenleving.'

Een demonstrant voor de deur van coffeeshop Easy Going in Maastricht. Beeld ANP
Een demonstrant voor de deur van coffeeshop Easy Going in Maastricht.Beeld ANP

In totaal 9 van de 14 coffeeshops werden vandaag gecontroleerd. Alleen coffeeshop Easy Going was even open en kreeg een schriftelijke waarschuwing omdat er geen ledenlijst was.

Hoes had liever gezien dat de coffeeshops ledenlijsten hadden aangelegd om zo de lokale markt van wiet te voorzien. 'Ze hadden die ledenlijst allang klaar kunnen hebben', zei hij.

Terwijl voor het stadhuis een groot fluitconcert losbarste van boze buitenlandse coffeeshopklanten en coffeeshopwerknemers zei Hoes tijdens de persconferentie binnen dat hij het probleem niet heeft veroorzaakt. 'Maar we gaan agenten inzetten waar we overlast verwachten', zei Hoes.

Sluiting
De burgemeester kondigde aan dat coffeeshop Easy Going woensdag opnieuw gecontroleerd wordt. Als die naar verwachting weer geen ledenlijst kan overleggen, krijgt de eigenaar een vooraankondiging tot sluiting.

Hoes verwacht de coffeeshop eind van de week te sluiten en denkt dat de eigenaar een kort geding aanspant. Hij hoopt op een uitspraak van de rechtbank binnen een week daarna.

Demonstratie
Honderden demonstranten tegen het nieuwe Nederlandse coffeeshopbeleid zijn vanmiddag van het station naar de Markt in Maastricht gelopen. Ze riepen leuzen tegen burgemeester Onno Hoes van Maastricht en de 'wietpas'. De actievoerders komen onder meer uit België en Duitsland.

Tot vandaag konden zij wiet kopen in de Nederlandse coffeeshops. Bij het stadhuis werden de deelnemers aan de demonstratie in hun eigen taal toegesproken.

Breda
De coffeeshops in Breda houden zich overigens wel aan de regels. De politie heeft vandaag bij een controle van 3 van in totaal 8 coffeeshops in Breda geen overtredingen geconstateerd. De coffeeshops hebben een ledenlijst en de klanten hebben zich ingeschreven. Een woordvoerster van de politie heeft dat gemeld.

Eindhoven
De politie in de regio Brabant-Noord gaat bij coffeeshops niet controleren of ze hun bezoekers inschrijven en een ledenlijst bijhouden. Een woordvoerder heeft dat vandaag gezegd.

De politie liet weten dat steden met coffeeshops zoals Den Bosch, Oss en Uden geen last hebben van drugstoeristen.

De politieregio is tot dusver de enige die met het nieuwe beleid te maken krijgt, maar niet aan het buitenland grenst. Het korps heeft ook geen extra agenten gekregen.

Burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch liet eerder al weten dat de gemeente coffeeshops niet actief controleeert op hun ledenlijsten als er geen aanleiding voor is. 'De nieuwe gedoogcriteria hebben in Den Bosch geen prioriteit', schreef hij destijds aan de gemeenteraad.

Tilburg
De gemeente Tilburg treft nog vandaag een 'lichte sanctie' tegen coffeeshop Toermalijn die in overtreding was omdat er geen ledenlijst was en omdat er Belgen binnen waren. De gemeente geeft eigenaar Willem Vugs zo de gelegenheid om in beroep te gaan en een uitspraak van de rechter te ontlokken.

De woordvoerster van burgemeester Peter Noordanus heeft dat dinsdag gemeld. Wat de sanctie is kon ze nog niet zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden