PlusOverzicht

Alle liquidaties en ruzies met fatale gevolgen in Amsterdam

Na een laagterecord vorig jaar (15) vielen er in 2016 opnieuw 25 doden door geweld in de stad. Een overzicht.

Paul Vugts
De 37-jarige Elco Gjaltema wordt door een onbekende doodgeschoten Beeld anp
De 37-jarige Elco Gjaltema wordt door een onbekende doodgeschotenBeeld anp

Stationsplein (18 januari)

Twee zwervers krijgen ruzie voor het Centraal Station. De schizofrene en paranoïde Pool Jaroslaw K. (33) steekt de 24-jarige N. Gyarmati met een mes in borst en rug op de brug tussen het CS en het Victoria Hotel.

Een agent ziet Gyarmati zwalken over het Damrak. Hij zakt in elkaar en sterft in het ziekenhuis. De volgende dag wordt K. aangehouden. Hij heeft bloed van Gyarmati op zijn kleren. In het water voor het station vinden duikers een vrij nieuw mes tussen de roestige fietswrakken. Op het heft zit K.'s dna, op het lemmet bloed van Gyarmati. K. krijgt 279 dagen cel en tbs.

2. Vechtstraat (27 januari)

Een dertigjarige Italiaan laat zich door een taxi afzetten voor een huis in de Vechtstraat, Rivierenbuurt. Daar breekt een vechtpartij uit. Als gealarmeerde hulpverleners arriveren, is de Italiaan al dood.

Hij blijkt zwaar onder invloed van drugs te zijn geweest. De andere aanwezigen in de woning worden aangehouden, maar hun strafzaken worden geseponeerd omdat justitie ze niet strafbaar vindt.

3. J.H. van Heekweg (4 februari)

Adil K. (36) loopt volgens justitie van achteren op zijn 34-jarige ex-vrouw Fatiha Abakthi af en steekt haar in hals en borst, voor de school aan de J.H. van Heekweg in Buikslotermeer, Noord, waar ze net haar drie kinderen heeft afgezet.

Ook als ze is gevallen, blijft hij steken. Ze overlijdt in het ziekenhuis. Volgens justitie heeft K. zijn ex 'afgeslacht'. Zijn advocaat zegt weinig bewijs te zien dat hij de dader is, maar hij zit nog vast.

4. O. Handelskade (17 februari)

De 37-jarige Elco Gjaltema stapt in zijn auto voor zijn woning aan de Oostelijke Handelskade als hij door een onbekende wordt doodgeschoten.

Getuigen zien 'een schim' in een witte Audi hard wegrijden. De auto brandt later uit in Duivendrecht. Gjaltema was BMX-crosser, reed graag motor en bestierde vanuit zijn woning zijn handel in streetwear, van kledingmerk RebelsInk.

Geruchten dat hij in de drugshandel zat en een conflict had over een misgelopen transport van veertig kilo cocaïne naar Engeland, kan de recherche niet hard maken.

5. Mijehof (8 maart)

In een brandende bestelwagen op de Mijehof in Zuidoost ligt het ontklede lichaam van de Nabil Amzieb (23) uit Kattenburg. Zijn hoofd ontbreekt. Dat schudt een onbekende de volgende nacht uit een vuilniszak voor waterpijpcafé Fayrouz in Zuid.

Amzieb hoorde bij één van de groepen die sinds 2012 een onderwereldvete uitvechten. In Marokko arresteert de politie tot verbazing van de Amsterdamse politie Omar A., uit de rivaliserende groep. Amziebs familie heeft hem aangegeven. A. is weer vrij.

Een stille tocht voor de vermoorde 23-jarige Nabil Amzieb Beeld anp
Een stille tocht voor de vermoorde 23-jarige Nabil AmziebBeeld anp

6. Jan Tooropstraat (15 maart)

Fietsenmaker Temel Kobya (49) werkt in zijn winkel aan de Jan Tooropstraat in Nieuw-West als een man hem achter in de zaak meermaals met een mes in zijn borst steekt. Hij sterft in de winkel.

Op 12 mei houdt de politie Irfan E. (37) aan in een huis in West. Hij zit nog vast. De recherche verdenkt hem van de roofmoord op Kobya én van een poging tot moord omdat hij in januari, ook in Amsterdam, een man op het hoofd zou hebben geslagen met een hamer.

7. Noorddammerweg (17 maart)

Een agent die op een melding over een gevecht in een huis aan de Noorddammerweg in Amstelveen is afgekomen, schiet de man dood die hem met een mes aanvalt. Justitie moet de agent nog mededelen of het schieten gerechtvaardigd was.

8. Kruitberg (12 april)

Dominicaan Carlos Miquelito Bonevacia (35), 'Maiky' voor intimi, loopt op krukken van café De Kraai naar Bijlmerflat Kruitberg. In het portiek komt een donkere, magere man aanrennen die hem onder het oog van de bewakingscamera doodschiet. De schutter is ondanks zijn gebrekkige vermomming nog niet gepakt.

De schutter is nog niet gepakt Beeld Opsporingverzocht.nl
De schutter is nog niet gepaktBeeld Opsporingverzocht.nl

9. Jan van Galenstraat (4 mei)

Een getuige ruikt een vreemde geur rond het huis van F.S. (51) in de Jan van Galenstraat in West. De politie treft hem dood aan met snijwonden in zijn hals. In augustus arresteert de Duitse politie in Hannover de 29-jarige Tzeichoun E. Die zou S. hebben omgebracht om hem te beroven van Grieks-orthodoxe iconen en andere waardevolle spullen. Hij zit nog vast.

10. Kikkenstein (9 mei)

Een onbekende schiet Abderrahim 'Appie' Belhadj (29) dood in Bijlmerflat Kikkenstein. Hij is één van de vijf mannen op filmpjes, heimelijk gemaakt door een groep criminelen uit de regio Utrecht. Waarschijnlijk stond hij op de nominatie te worden geliquideerd.

Als getuige in strafzaak 26Koper, waarin justitie de groep vervolgt, bevestigde hij een conflict te hebben omdat 'niet betaald is' voor drugs. De recherche arresteert rapper Jason 'JayJay' D. (23) uit Zuidoost, die Belhadj via whatsappberichten naar Kikkenstein zou hebben gelokt.

Een onbekende schiet Abderrahim 'Appie' Belhadj (29) dood in Bijlmerflat Kikkenstein Beeld anp
Een onbekende schiet Abderrahim 'Appie' Belhadj (29) dood in Bijlmerflat KikkensteinBeeld anp

11. Jan van Zutphenstraat (19 mei)

Drie mannen raken in politiebureau Meer en Vaart in Osdorp in gevecht. Twee zeggen dat de derde, Houssine M., een vrouw heeft omgebracht. De Marokkaanse Karima Benkal Talid (35) ligt dood in een flat aan de Jan van Zutphenstraat.

Volgens justitie heeft M. haar geschopt, geslagen en gewurgd. Justitie ziet in chats tussen M. en zijn vriendin Fatima E. (22) bewijs dat M. zijn huisgenote iets wilde aandoen. E. zou hebben geholpen het lichaam toe te dekken met een gordijn. Het stel zit nog vast.

12. Klipperweg (27 mei)

Crimineel en feestorganisator Vincent Jalink (38) arriveert met zijn 9-jarige zoon in zijn Porsche bij zijn huis aan de Klipperweg in Diemen als een onbekende meerdere kogels op hem af schiet.

Omwonenden proberen Jalink tevergeefs te redden, terwijl zijn zoontje in paniek heen en weer rent. Op camerabeelden zijn twee donkere mannen te zien die Jalink voor de moord observeerden. Eén lijkt de schutter die na de moord wegrent, wat de camera registreerde.

13. Kastanjeplein (4 juli)

Tramconducteur en jongerenwerker Romano 'Mano' Oxford (23) krijgt op de hoek van de Tweede Oosterparkstraat en het Kastanjeplein in Oost ruzie met Andrew T. (21), die hem in een worsteling neersteekt.

Oxford zakt in elkaar en overlijdt later in het ziekenhuis. T. zegt dat aan de ruzie een lange, turbulente liefdesaffaire voorafging, met een Marokkaans-Amsterdams meisje in de hoofdrol. Hij wacht in de cel op zijn berechting.

14, 15. Eendrachtstraat (22 juli)

De drugsverslaafde en geesteszieke Thomas U. (32) brengt zijn moeder om in haar woning aan de Eendrachtstraat, Rivierenbuurt. Als zijn ex even later hun zoontje Elfin van 11 maanden komt ophalen - hij mag het kind alleen bij zijn moeder zien - probeert U. haar op te sluiten.

Hij dreigt met een handgranaat. De ex kan wegkomen. U. gooit Elfin uit het raam en springt zelf. Allebei overlijden ze op straat. Geschokte buren leggen knuffels en branden wierook en kaarsjes.

Thomas U. gooit zijn zoon uit het raam en springt zelf, allebei overlijden ze op straat Beeld anp
Thomas U. gooit zijn zoon uit het raam en springt zelf, allebei overlijden ze op straatBeeld anp

16. Jacob van Lennepstraat (25 juli)

De Joegoslavische Amsterdammer Daniel Halilovic (47) wordt thuis aan de Jacob van Lennepstraat in West met een mes gestoken door de Pool Leszek P. (20). Hij strompelt naar buiten, P. achtervolgt hem en steekt nogmaals.

De wonden in nek en borst zijn fataal. De politie treft P. onder het bloed aan op zijn knieën op straat, slechts in een boxershort gekleed en in een laken gewikkeld. Naast hem ligt een bebloed mes. P. trok liftend en couchsurfend door Europa.

Hij zegt dat Halilovic hem in zijn slaap had verkracht en dat hij uit noodweer stak. Justitie eiste woensdag tien jaar, maar de rechtbank liet hem gisteren vrij in afwachting van de uitspraak op 11 januari.

17. Wisseloord (12 augustus)

De Amsterdamse Colombiaan Anderson Munoz Marquinez (25), in Zuidoost en via YouTube enigszins bekend als rapper Baby Latin OLG, krijgt ruzie met een groep jonge mannen op Wisseloord, bij metrostation Gein.

Een jongen van zeventien steekt hem neer. Marquinez sterft in het ziekenhuis. Hij laat een zoontje achter. De verdachte meldt zich. Hij zegt te hebben gestoken uit zelfverdediging, maar zit nog in de cel.

18. OZ Achterburgwal (3 september)

Tegelzetter Robert Gerritsen (32) uit Voorthuizen viert met negen vrienden een vrijgezellenfeest. De groep krijgt op de Wallen ruzie met drie Roemenen. Gerritsen en vrienden slaan en schoppen op de Roemenen in. Gerritsen krijgt een klap tegen zijn hoofd. Hij raakt in coma en overlijdt in het ziekenhuis.

Justitie vervolgt vijf vrienden voor openlijke geweldpleging en laat de Roemenen na analyse van de camerabeelden vrij in afwachting van hun proces.

Justitie vervolgt vijf vrienden voor openlijke geweldpleging Beeld anp
Justitie vervolgt vijf vrienden voor openlijke geweldplegingBeeld anp

19. Wagenaarstraat (7 september)

Agenten die een arts begeleiden in de bovenwoning van een verwarde man in de Wagenaarstraat, Oost, schieten hem dood als hij met een mes dreigt te steken. Justitie moet nog besluiten of de agent wordt vervolgd.

20. Barbusselaan (6 oktober)

Gerard van der Kubbe (54) ligt dood in zijn brandende appartement aan de Barbusselaan in Zuidoost. Hij is met geweld omgebracht, waarna brand is gesticht. De politie zoekt een jonge Pool die rond vier uur 's nachts nog bij hem is gezien. Van der Kubbe stond in de buurt bekend als zonderling met een grote verzamelwoede.

21. Adm. de Ruijterweg (8 oktober)

Hakan Aradas, onderhoudsmonteur uit Haarlem, komt 's nachts met twee vrienden bij café-bar Ülfet 2, op de hoek van de Admiraal de Ruijterweg en de Jan Evertsenstraat. Ze krijgen ruzie met wat lichtgetinte jongens, van wie één schiet. Aradas sterft op straat, zijn vrienden raken gewond. De schutter is nog voortvluchtig.

22. Kon. Wilhelminaplein (8 oktober)

In de garage van zijn appartementencomplex aan het Koningin Wilhelminaplein in Nieuw-West wordt Djordy Latumahina (31) doodgeschoten voor de ogen van zijn dochtertje. Vriendin Cherrisha (30) raakt zwaargewond.

Latumahina was zeer actief in de Amsterdamse clubscene, die verslagen reageert. Na de professioneel ogende liquidatie brandt in de Heemstedestraat een busje uit. De daders vluchten in een Seat en vliegen in Hoofddorp uit de bocht. Ze laten de auto met een klapband achter.

In een parkeergarage aan het Koningin Wilhelminaplein werd Djordy Latumahina neergeschoten Beeld Maarten Brante
In een parkeergarage aan het Koningin Wilhelminaplein werd Djordy Latumahina neergeschotenBeeld Maarten Brante

23. AMC (10 oktober)

De gewelddadige crimineel Isilnando Kammeron (24) is betrokken bij een steekpartij in Reigersbos en duikt daarna op bij het AMC. Daar schiet een onbekende hem dood. Hij had een strafblad vol geweldsdelicten en voor de moord zijn vele motieven denkbaar. Zijn proces over het mishandelen van een ex is van de baan.

24. Ten Katestraat (11 november)

De eigenaar van waterpijpcafé Obba in de Ten Katestraat en diens broer krijgen ruzie met een forse, Aziatisch ogende man. Die trekt een wapen en begint te schieten. De broers raken lichtgewond. De 18-jarige Naoufal Mohammadi, die vaker in Obba kwam, staat te kijken en heeft de pech dodelijk te worden geraakt. Obba wordt gesloten.

25. Maldenhof (17 november)

Rosleny Magdalena (28) heeft op de fiets haar 6-jarige dochtertje naar school gebracht als ze op het bruggetje bij de Maldenhof in Zuidoost wordt neergeschoten. Ze sterft ter plaatse. Zo'n honderd nabestaanden, vrienden en kennissen gedenken Magdalena met een stille tocht.

Baby Sloterplas
Een vrouw vindt op 8 juni in de bosjes aan het Christoffel Plantijnpad langs de Sloterplas een voetbalschoenentas met daarin een dode baby: een enkele dagen oud jongetje met een laag gewicht.

Na maanden onderzoek en meer dan 125 tips vindt de recherche de moeder niet. In augustus wordt hij onder grote belangstelling begraven in 'het engelenhoekje' op Sint Barbara. Op de grafsteen staat Baby Sloterplas Juni 2016.

Doden door geweld in 2016 Beeld Demi Idsinga
Doden door geweld in 2016Beeld Demi Idsinga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden