Plus

Alle incidenten straf-azc uitbannen 'ondoenlijk'

Asielzoekers uit de Extra Begeleiding en Toezichtlocatie (EBTL) in West hebben zich het afgelopen jaar 34 keer schuldig gemaakt aan diefstal, zakkenrollerij, belediging, vernieling, heling en openbaar dronkenschap. 'Het is ondoenlijk om dit soort incidenten helemaal uit te bannen.'

David van Unen
DE EBTL is in de voormalige jeugdgevangenis Amsterbaken Beeld ANP
DE EBTL is in de voormalige jeugdgevangenis AmsterbakenBeeld ANP

De EBTL is bedoeld voor asielzoekers die zich in een reguliere opvang al herhaaldelijk misdroegen. De locatie aan de Transformatorweg ving over heel 2018 zeventig mensen op.

Of het 34 individuen betrof of enkele veelplegers is niet duidelijk, maar feit is dat bij de incidenten in de stad een bewoner van het 'straf-azc' wordt aangemerkt als verdachte. Asielzoekers kunnen naar een EBTL worden doorverwezen na bijvoorbeeld discriminatie van homoseksuelen of religieuze groepen, vernielingen, het bedreigen van personeel, pesten van medebewoners of die stelselmatig betrokken zijn bij vechtpartijen.

De politie maakt bij de registratie van misdrijven in de regel geen onderscheid tussen asielzoekers en andere Amsterdammers. Omdat EBTL'ers de voormalige jeugdgevangenis Amsterbaken aan de Transformatorweg als woonadres hebben staan, wat wel genoteerd wordt, is het onderscheid in hun geval wel te maken.

Meldplicht
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) onderwerpt overlastgevers op deze locatie gedurende twaalf weken aan een 'strikt dagprogramma' en doet er naar eigen zeggen alles aan de asielzoekers zo veel mogelijk binnen te houden.

Bewoners die toch naar buiten gaan - niet verboden - hebben zich aan een meldplicht en een gebiedsgebod van de gemeente en verantwoordelijk staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid, VVD) te houden. Verder dan dat reiken de middelen van het COA, verantwoordelijk voor de plaatsing van asielzoekers, niet.

"Het toezicht in een EBTL is scherp en er zijn directe lijnen met wijkagenten," legt woordvoerder Jan Willem Anholts uit. "We weten precies wie we in huis hebben en wie er naar buiten gaat. Het is ondoenlijk om dit soort incidenten helemaal uit te bannen."

Wanneer iemand buiten de muren een misdrijf begaat, is de verdere afhandeling daarvan een zaak voor politie en justitie. Anholts: "Het COA wordt in zo'n geval een schakel in een driehoek en draagt de dossiers over. Daar hoort strafrechtelijke vervolging bij, en die kan ook consequenties hebben voor iemands asielaanvraag."

Staatssecretaris Harbers had de Tweede Kamer deze zomer beloofd sneller over te gaan tot plaatsing in een toezichtlocatie. De opvangvorm, die in november 2017 in het leven geroepen werd, zat de eerste paar maanden van 2018 niet bepaald vol. In de eerste vier maanden werden op beide locaties, Amsterdam en Hoogeveen, 36 overlastplegers opgevangen.

Amsterdam eindigde kalenderjaar 2018 met 23 bewoners, en zag in wisselende bezettingen in totaal zeventig mensen. In Hoogeveen werd een vergelijkbaar aantal raddraaiers geplaatst.

Problematiek onderschat
De cijfers wekken de indruk dat het nog steeds niet erg druk is, maar Anholts nuanceert dat. "De locaties in Hoogeveen en Amsterdam hebben beiden vijftig plaatsen. Net als bij reguliere asielzoekerscentra's vullen we maximale capaciteit in de regel nooit helemaal."

In een later stadium laat staatssecretaris Harbers een evaluatie uitvoeren van het project. De uitkomsten daarvan worden na de zomer verwacht. Harbers liet de Tweede Kamer vorige maand al wel weten dat de problematiek vooraf onderschat was. Door een combinatie van verslavingen, psychische problemen en kleine criminaliteit komen ook binnen de EBTL's 'veelvuldig incidenten voor'.

Amsterdam en het rijk hebben afgesproken de opvanglocatie naast voetbalclub SDZ in ieder geval tot en met 31 oktober open te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden