PlusAnalyse

Alle hete aardappels zijn doorgeschoven naar de volgende klimaattop

Klimaatactivist Greta Thunberg verlaat het podium. Beeld EPA
Klimaatactivist Greta Thunberg verlaat het podium.Beeld EPA

De klimaattop in Madrid is, ondanks een akkoord in de blessuretijd, op een mislukking uitgelopen. Alle hete aardappels zijn doorgeschoven naar de volgende klimaattop.

1. Een floptop? Er is een akkoord, toch?

Twee dagen later dan gepland kwamen de onderhandelaars van 194 VN-lidstaten zondag in Madrid dan toch nog tot een akkoord. In de slotverklaring van de langste klimaattop ooit werd nog eens uitgesproken dat er een ‘dringende noodzaak’ is om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Daaruit spreekt al dat er weinig nieuws onder de zon is. De vrome beloften uit het Parijs­akkoord van 2015 werden herhaald, om er vanaf te wezen. Al in Parijs was afgesproken dat de opwarming ruim onder de 2 graden Celsius moet blijven en liefst beperkt moet blijven tot 1,5 graad, maar nog altijd stevent de wereld af op 3 à 4 graden opwarming.

Wereldwijd is sindsdien de roep om klimaatmaatregelen toegenomen – denk aan Greta Thunberg, denk aan de 500.000 demonstranten in Madrid– maar de hoop op concretere klimaatdoelen bleek vergeefs.

2. Wat ging er mis?

De verwachtingen waren vooraf al niet hoog­gespannen, maar de hoop was toch dat de ontwikkelde economieën met de meeste broei­kasgassen op de teller concretere en fermere klimaatdoelen zouden stellen. Temeer omdat het Parijsakkoord vanaf volgend jaar in een nieuw stadium komt, dat van de uitvoering. Volgens onderhandelaars zetten Brazilië, China, Australië, Saoedi-Arabië en de VS de hakken in het zand.

3. Wat moest er geregeld worden?

Strikt genomen stonden vooral technische uitwerkingen van het Parijsakkoord op de agenda. Dan ging het bijvoorbeeld om het fonds van 100 miljard dollar per jaar dat in Parijs is overeengekomen ter ondersteuning van armere landen die het meest te lijden hebben onder de gevolgen van klimaatverandering. Dat geld is er bij lange na nog niet.

De heetste aardappel was nog de manier waarop landen hun uitstootrechten mogen verhandelen. Ook bij dit twistpunt, dat al op tafel ligt sinds het Kiotoakkoord van 1997, is men geen stap nader tot elkaar gekomen. Achteraf was de milieubeweging nog blij toe dat niet is toegegeven aan de lobby van landen als Australië om oude uitstootrechten te mogen inboeken of

aan andere manieren om het emissiehandelssysteem te omzeilen. “Gezien het hoge risico op uitvluchten was uitstel beter dan regels die de integriteit van het Parijsakkoord zouden compromitteren,” zei Helen Mountford van de groene denktank World Resources Institute.

4. Hoe nu verder?

Besluiten over het klimaatfonds van 100 miljard per jaar en de emissiehandel zijn door­geschoven naar de volgende klimaattop. Omdat in Madrid weinig voortgang is geboekt, ligt de lat eind volgend jaar alleen maar hoger bij de klimaattop in het Schotse Glasgow.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden