Alle hens aan dek na film Wilders

DEN HAAG - Zodra de film van Geert Wilders tegen de Koran en de islamisering wordt vertoond, moeten politie, brandweer en andere hulpdiensten alle verloven intrekken, administratief personeel inzetten en geplande controles en andere activiteiten afgelasten.Dat schrijft het ministerie van Binnenlandse Zaken in een gisteren verzonden brief aan de hulpdiensten.

Met de brief wil Binnenlandse Zaken helpen bij de 'operationele voorbereiding' van de hulpdiensten op 'mogelijke reacties in verband met een binnenkort te verwachten videoboodschap of tv-film met als onderwerp de Koran'. De verwachting is dat de 'Film Wilders' met 'geweld en onrust' gepaard gaat en dat 'verstoringen meerdere dagen zullen aanhouden'.

In geval van een landelijke crisis zal iedere regionale hulpdienst 'zijn eigen broek moeten ophouden', zo schrijft Eric van der Horst, hoofd van het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum.

Om toch een langdurige inzet van de hulpdiensten, waarbij het zwaartepunt bij de politie ligt, te waarborgen, geeft de brief enkele tips. Zo kan de dienstperiode worden opgerekt en wordt overwerk tijdelijk toegestaan. Leger paraat

Opleidingen, cursussen en oefeningen worden geannuleerd en politiebureaus en kazernes mogen hun deuren sluiten. Ook staan de marechaussee en het leger paraat om waar nodig bij te springen.

Als het tot rellen komt, moeten gebouwen van de hulpdiensten worden beveiligd. Auto's van personeel moeten op een veilige locatie worden geparkeerd om materi-ele schade te beperken, aldus de brief van Binnenlandse Zaken.

Als er ook slachtoffers vallen, geeft de brief het advies gewonde medewerkers naar een ander ziekenhuis te sturen dan gewonde relschoppers. Zo moet voorkomen worden dat rellen in het ziekenhuis worden voorgezet.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.