Alle gebreken tracébesluit Zuidasdok opgelost

Het tracébesluit van het Zuidasdok, een groot bouwproject aan de zuidkant van Amsterdam, is helemaal in orde. Dat is het oordeel van de Raad van State.

Zuidasdok omvat de uitbreiding en het deels ondergronds brengen van de A10 bij de Zuidas.Beeld anp

Het Zuidasdok is een project waarbij een deel van de drukke ringweg A10 bij de Zuidas onder de grond verdwijnt. Ook wordt de weg verbreed en worden er nieuwe openbaarvervoervoorzieningen aangelegd. Het project gaat 1,4 miljard euro kosten, waarvan het rijk het leeuwendeel betaalt.

Vorig jaar bleek in een tussenuitspraak van de raad dat het besluit gebreken vertoonde, die de minister van Infrastructuur moest rechtzetten.

Zo waren er vragen bij de methode waarmee de geluidsbelasting werd berekend en moest er worden onderzocht of er nog een geleiderail nodig was. Alles is nu naar behoren opgesteld, aldus de raad.

Bereikbaarheid
Minister Cora van Nieuwenhuizen is blij met de uitspraak. "Met het onherroepelijk worden van het Tracébesluit Zuidasdok is er definitief groen licht voor de verbreding en gedeeltelijke ondertunneling van de ringweg A10 Zuid en de vernieuwing van station Amsterdam Zuid. Goed nieuws voor de bereikbaarheid van de Metropoolregio Amsterdam en voor de automobilist en ov-reiziger die hier straks profijt van hebben."

Station Zuid krijgt twee extra sporen plus een forse uitbreiding van het aantal voorzieningen. Het moet samen met het Centraal Station de verwachte reizigersgroei naar de hoofdstad opvangen, ook voor internationale treinen. Zuid komt straks terecht in de top vijf van stations in Nederland, meldde ProRail eerder dit jaar.

Lees ook: Zo ziet de Zuidas er in 2028 uit en Extra maatregelen tegen geluidsoverlast en voor veiligheid Zuidasdok

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden