Alle deelnemers aan PrEP-proef hiv-vrij, op twee na

Bijna alle 376 deelnemers aan een proef waarbij de gemeente gratis PrEP-pillen verstrekte, bleven het afgelopen jaar beschermd tegen hiv. Twee van hen liepen toch een hiv-infectie op.

David van Unen
'Omdat er altijd nog een klein risico op een hiv-infectie bestaat, worden deelnemers doorlopend gewezen op het belang van het gebruik van condooms naast PrEP, ook om soa te voorkomen.' Beeld Arjen Born
'Omdat er altijd nog een klein risico op een hiv-infectie bestaat, worden deelnemers doorlopend gewezen op het belang van het gebruik van condooms naast PrEP, ook om soa te voorkomen.'Beeld Arjen Born

Dat blijkt uit de eerste resultaten van de proef, die donderdag zijn gepresenteerd door de GGD Amsterdam.

Een van de twee respondenten die een infectie opliepen was wel begonnen met het slikken van de pil, maar daar ook weer opgehouden. Na een paar maanden kreeg de deelnemer klachten en is acute hiv vastgesteld.

Zeldzaam
De tweede kreeg de infectie na een aantal maanden dagelijks gebruik. De deelnemer blijkt z'n PrEP correct ingenomen te hebben. Dat hij toch een infectie opliep, is voor zover bekend zeer zeldzaam en toont volgens de GGD aan dat virussen in uitzonderlijke gevallen toch door de PrEP heen kunnen komen.

De proef naar de toepasbaarheid van de pil met hiv-remmers onder homomannen en transgenders loopt nu een jaar en is de eerste in z'n soort in Nederland. De animo was groot, meer dan 600 Amsterdammers melden zich aan, waardoor bijna de helft van hen teleurgesteld moest worden.

Van de 374 deelnemende homomannen en twee transgender vrouwen slikken er 273 de pil dagelijks. De rest slikt het medicijn incidenteel, rondom seksuele activiteit.

Soa's
De dagelijkse slikkers zijn gemiddeld iets jonger en gaven aan in de maanden voor het onderzoek met meerdere partners anale seks te hebben gehad. Zo'n twintig procent van de deelnemers bleek voorafgaand aan het onderzoek een soa te hebben. Over hoe zij, en de rest van de deelnemers aan het onderzoek, er op dat vlak nu voor staan, is niets bekend.

Het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft in augustus van dit jaar PrEP goedgekeurd voor preventie van hiv.

In Nederland wordt het middel nog niet vergoed. Wel is er vorige maand een richtlijn opgesteld voor artsen en andere professionals in de gezondheidszorg, waarin staat hoe het middel ingenomen moet worden en hoe mensen die PrEP slikken begeleid moeten worden. De richtlijn kwam er op initiatief van de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden