Alle bijeenkomsten in Nederland verboden tot 1 juni

Alle bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Er is geen ondergrens meer van honderd personen. Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie) na het crisisberaad van enkele ministers.

Premier Mark Rutte, Minister Martin van Rijn voor Medische Zorg, Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) op het ministerie van Veiligheid en Justitie na een overleg van het crisisteam.Beeld ANP

Aanvankelijk waren alle bijeenkomsten tot 6 april verboden. Voor ‘begrafenissen en kerkelijke bruiloften’ gelden enkele uitzonderingen. Hoe het na 6 april verder moet met bijvoorbeeld de sluiting van scholen en horeca - waar veel mensen samenkomen - is nog niet duidelijk. Daar moet later een besluit over worden genomen, zei Grapperhaus.

De maatregel ‘zal voor sommigen hard aankomen,’ verwacht Grapperhaus. “Juist nu verheug je je op bepaalde bijeenkomsten. Maar we hebben geen andere keuze als we het coronavirus willen controleren.”

Het kabinet heeft gekozen voor 1 juni als afloopdatum omdat er dan direct uitsluitsel is voor evenementen rond bijvoorbeeld Bevrijdingsdag op 5 mei of Dodenherdenking, aldus de minister. Volgens hem geeft dat nu voor iedereen duidelijkheid en rust.  

Verder moeten Nederlanders de komende tijd niet met meer dan drie mensen thuis afspreken. Dat dringende advies gaf minister Ferd Grapperhaus. Als je huis niet groot genoeg is om anderhalve meter afstand te houden tijdens een verjaardagsfeestje, ‘is de consequentie dat je het niet moet doen’.

“Als we hier doorheen zijn met z’n allen, kunnen we een heleboel feestjes geven,” zei Grapperhaus. De minister zei ook dat ‘de sleutel tot succes in ons eigen gedrag ligt’. Grapperhaus hekelde het gedrag van een aantal mensen afgelopen weekeinde die toch massaal bij elkaar kwamen, bijvoorbeeld op stranden of bij bouwmarkten. “Dat is slordig, laconiek en daarom asociaal. Het kost levens, onnodig. Gebruik je verstand.”

Burgemeesters mogen locaties sluiten, boetes voor overtreders 

Er komt een noodverordening waarmee burgemeesters sneller kunnen handhaven als mensen zich niet aan de maatregelen houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daardoor kunnen burgemeesters specifieke locaties sluiten waar te veel mensen samenkomen. Ook kunnen er boetes worden opgelegd aan mensen die zich niet houden aan de maatregelen en aanwijzingen.

Via die noodverordening krijgen burgemeesters de mogelijkheid onmiddellijk op te treden. Als mensen met zijn drieën buiten lopen en geen anderhalve meter afstand houden, kan hierop worden gehandhaafd. Burgemeesters kunnen ervoor kiezen ‘forse boetes’, tot 400 euro, te laten uitdelen aan mensen die zich niet aan de maatregelen houden.

De burgemeesters kunnen daarnaast locaties als ‘stranden, parken en campings’ sluiten als dat noodzakelijk blijkt voor de volksgezondheid. Dat is pas aan de orde als deze locaties zelf onvoldoende maatregelen hebben getroffen.

De boetes gaan in zodra de noodverordeningen in gemeenten van kracht zijn, meldde Grapperhaus. “Dat zal heel snel gebeuren.” Maandagavond spreekt de bewindsman met burgemeesters uit het hele land over de maatregelen.

Winkels kunnen ook verplicht worden een ‘scherp deurbeleid te voeren’ en ervoor te zorgen dat klanten binnen genoeg afstand van elkaar houden. Ook moeten bijvoorbeeld supermarkten ervoor zorgen dat het personeel veilig zijn werk kan doen. Vooral vakkenvullers hebben het soms zwaar te verduren omdat mensen zich om hen heen verdringen om snel spullen te pakken.

“Winkels die zich er niet aan houden, kunnen door de burgemeester gesloten worden,” zegt Grapperhaus. Ook riskeren bedrijven die zich niet voldoende inspannen om afstand te houden of de regels overtreden, een boete van 4000 euro.

Als één koorts heeft, blijft het hele gezin thuis 

Als één gezinslid koorts heeft, moet het hele gezin voorlopig thuis blijven. Het kabinet heeft die maatregel aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus te temperen.

Tot nu toe moesten alleen mensen die zelf klachten hadden thuis blijven. Als koorts één van de klachten is, moet nu het hele gezin binnenblijven. Voor mensen die in vitale beroepen werken, geldt een uitzondering.

“Dit is eigenlijk een intelligente lockdown, gericht op mensen die ziek zijn,” licht premier Mark Rutte het besluit toe. “Je houdt niet alle gezonde mensen thuis.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden