Alle ballen op Baudet in Haags-Amsterdams verkiezingsdebat

De landelijke fractievoorzitters hebben vrijdagavond tijdens het Parool-debat in De Balie in Amsterdam Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet hard aangevallen over racisme.

Hanneke Keultjes
null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens D66-leider Alexander Pechtold maakt Baudet zich schuldig aan discriminatie 'op geslacht, geaardheid en ras'. Baudet en zijn partij kwamen deze week onder vuur te liggen over dat onderwerp.

De Amsterdamse nummer twee van FvD, Yernaz Ramautarsing, zou in een interview hebben gezegd dat er een relatie bestaat tussen de hoogte van IQ en volkeren. Baudet liet dat onweersproken. Kamerlid Theo Hiddema stelde deze week in een gesprek met de Telegraaf dat die relatie 'wetenschappelijk is bewezen'.

Baudet (FvD) hield ook vanavond vol dat er verschillen zijn in intelligentie tussen volkeren. Volgens Baudet blijkt uit testen dat Chinezen gemiddeld een hoger IQ hebben. "Dit staat niet ter discussie. Dat verschillende groepen verschillend scoren."

Dat is volgens hem echter van 'geen enkele invloed'op de rechten die iemand heeft. "Niet iedereen is hetzelfde. Dat geeft toch helemaal niet?" Baudet stelt dat hij 'een tegenstander van racisme' is. "Je moet mensen individueel beoordelen."

Volgens de FvD-leider wordt hij gedemoniseerd. "Deze onzin moet ophouden." Daarom riep hij Ramautarsing, die in De Balie aanwezig was, op het podium. Ramautarsing werd echter door de organisatie weer van het podium geëscorteerd.

Bekijk hier het verkiezingsdebat in De Balie (tekst gaat door onder de video):

Klimaatverandering
Eerder botste Baudet ook met GroenLinks-leider Jesse Klaver over klimaatverandering. Volgens Klaver kon de leider van FvD 'toch niet voorbij kon gaan aan de opwarming van de aarde'.

Volgens Baudet is er 'vrijwel geen invloed van de mens op klimaatverandering'. "Het Parijs-akkoord is een grote hoax", zei hij over het klimaatakkoord dat vrijwel alle landen in de wereld sloten.

Volgens Klaver stelt 97 procent van de wetenschappers dat de mens wel degelijk (deels) verantwoordelijk is voor klimaatverandering. Baudet stelt dat ter discussie.

"Het is absoluut niet waar dat 97 procent van wetenschappers op aarde zou menen dat de mens grote invloed heeft op het klimaat. Dat is pertinent onjuist." Die uitspraak werd door de zaal begroet met 'oe' en 'ah' en boegeroep.

'Tuinkabouter'
Klaver nam het Baudet kwalijk dat hij deze week zei zich niet in 'een wetenschappelijke discussie' te willen mengen over racisme. "En nu wel? Als we straks naar buiten lopen en we komen een man met een witte puntmuts tegen, dan zeg ik: 'Dat is een racist'", zei Klaver, verwijzend naar de Amerikaanse racistische groep Ku Klux Klan. "En dan zegt meneer Baudet: 'Nee, dat is een tuinkabouter.'"

null Beeld Niels Blekemolen
Beeld Niels Blekemolen

Baudet, die op plek 18 staat op de Amsterdamse kieslijst, zei alleen in de raad te gaan zitten als zijn partij 18 zetels haalt. Ook niet als hij genoeg voorkeursstemmen krijgt. "Ik ga niet jong talent wegdrukken omdat ik zelf aandacht zou willen. Ik vind dat ik dat al genoeg heb."

Amsterdamse thema's
In De Balie debatteerden de politiek leiders van CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, Denk en Forum voor Democratie over Amsterdamse thema's zoals de groei van de stad, de woningmarkt en de identiteit en integratie.

Bij die onderwerpen speelt Haagse besluitvorming een belangrijke rol. De zeven partijleiders zijn sinds het debat over de regeringsverklaring niet meer met elkaar in debat geweest.

De Haagse politieke kopstukken hadden zich goed voorbereid op Amsterdamse onderwerpen.

Denk-leider Tunahan Kuzu had het over het doortrekken van metrolijn 50 van Isolatorweg naar het Centraal Station, over de huurprijzen aan het August Allebéplein in Nieuw-West en over de yuppen die in de Indische buurt '4 euro neertellen voor een cappuccino'.

CDA-leider Sybrand Buma nam het op voor de 'gewone' Amsterdammer die te lijden hebben onder het 'toerismedenken' van de stad. Volgens hem is er te weinig gebouwd voor de middeninkomens en is het Amsterdamse systeem van erfpacht 'niet van deze tijd'.

Lees ook: Het Haagse belang van de Amsterdamse verkiezingen

null Beeld Niels Blekemolen
Beeld Niels Blekemolen

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden