PlusFilmrecensie

All You Need Is Love is niet de nieuwe Alles Is Liefde

Aan het idee ligt het niet, maar de romantische komedie All You Need Is Love weet door zijn karikaturistische personages niet te ontroeren.

Jos van der Burg
Fedja van Huêt speelt een tv-presentator die kort voor de kerstshow­opnames spoorloos verdwijnt Beeld .
Fedja van Huêt speelt een tv-presentator die kort voor de kerstshow­opnames spoorloos verdwijntBeeld .

Dat een romantische komedie romantisch moet zijn, lijkt vanzelfsprekend, maar in All You Need Is Love lijken de makers dat vergeten. Of het is ze niet gelukt. Wat een soort Alles Is Liefde had moeten worden, komt nooit van de grond. Aan het idee ligt het niet.

Kort voor de jubileumkerstspecial van het 25-jarige tv-programma All You Need Is Love verdwijnt presentator Maarten ter Horst (Fedja van Huêt in de modus 'het leven is zwaar') spoorloos. De kijker weet dat hij op het platteland in Schotland zit, maar zijn redactie tast in het duister. Grote paniek, want waar zo snel een vervanger te vinden die even gelikt als deze Dr. Love de show aan elkaar kan praten?

De tierende producent Olav (Peter Paul Muller) jaagt zijn redactie de stuipen op het lijf met de eis dat er binnen 24 uur een invaller moet zijn. Vooral productieregelaar Japie (Rop Verheijen) heeft het zwaar. De neuroot dreigt constant in te storten onder de druk.

Geheime liefdesavonturen
Ondertussen moet productieassistent Marie-Claire (Hannah van Lunteren) kandidaten die 25 jaar geleden aan de eerste aflevering van de show meededen, overhalen om nu weer aan te treden. Ze merkt dat niet iedereen staat te trappelen.

En dan zijn er nog problemen met de muzikale omlijsting van de show. Populaire rapper Remy (Jasha Rudge) voelt er weinig voor om de oude hit To Love Somebody van de Bee Gees te zingen, want dat past niet bij zijn imago van coole gast.

Ook het optreden van een Limburgs amateurkoor, dat in de show Roger Glovers vrolijke liefdeshit Love Is All zal zingen, dreigt door de geheime liefdesavonturen van de dirigent (Frank Lammers) in het water te vallen.

De perikelen achter het realiseren van de feestelijke jubileum­show zorgen voor het komische deel van All You Need Is Love. Achter de schermen heerst niet de kerst­gedachte, maar is iedereen opgefokt en gestrest. Wie wil, ziet in Olav John de Mol en in Ter Horst All You Need Is Love-presentator Robert ten Brink.

Karikaturen
De geroutineerde regisseur Will Koopman, die de regie overnam van beoogd regisseur Job Gosschalk na beschuldigingen van seksueel onaanvaardbaar gedrag aan diens adres, bewees eerder, vooral met Gooische Vrouwen, dat haar kracht ligt in ironie en milde satire.

All You Need Is Love

Regie Will Koopman
Met Fedja van Huêt, Peter Paul Muller
Te zien in Ketelhuis, Cinema Amstelveen, Arena, City, Munt, Tuschinski

Dat is ook te zien in All You Need Is Love, waarin de komische perikelen het beste deel van de film zijn. Waarbij dat beste relatief is, want zo leuk als Gooische Vrouwen wordt het nooit.

Het grootste probleem van All You Need Is Love is het ontbreken van romantiek die de kijker in het hart raakt. In het door Paula van der Oest geschreven script zijn bijna alle personages karikaturen, wat emotioneel meeleven moeilijk, zo niet onmogelijk, maakt.

Over-the-top
Illustratief zijn de door Annet Malherbe en Trudy Labij gespeelde Rotterdamse volkstypes: ze ontroeren niet, maar irriteren door de karikaturale over-the-top speelstijl.

All You Need Is Love is een paradijs voor schmierende acteurs, met als kampioen Frank Lammers. Alleen Maarten krijgt enige diepgang, zodat we enigszins kunnen meeleven met zijn Schotse liefdesavontuur (Bracha van Doesburgh).

In All You Need Is Love - de titel doet ten onrechte vermoeden dat het hoempahoempa liefdeslied van de Beatles erin te horen is - zitten ironie en satire de romantiek in de weg en dat houdt de kijker op de afstand. De film hinkt op twee benen, waardoor hij nooit stevig staat en naar een voorspelbaar einde wankelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden