Plus

All Eyez On Me

Hoewel debutant Demetrius Shipp Jr. rapper Tupac Shakur weergaloos neerzet, mist de lijn in All Eyez On Me en blijft het bij een opeenvolging van losse gebeurtenissen.

Joost Broeren-Huitenga
null Beeld -
Beeld -

Hoog tijd dat iemand een film maakte over de legendarische rapper Tupac Shakur. Eerder dit jaar werd hij, kort na wat zijn 45ste verjaardag zou zijn geweest en 21 jaar na zijn dood, bijgeschreven in de Rock and Roll Hall of Fame.

Maar All Eyez On Me - vernoemd naar het dubbelalbum dat Tupac kort voor zijn dood in 1996 uitbracht - doet Tupac geen recht, ook al zet debutant Demetrius Shipp Jr. de rapper weergaloos neer in een sterke centrale rol.

Regisseurs Antoine Fuqua (Training Day) en John Singleton (Boyz n the Hood) vertrokken vanwege 'creatieve verschillen van inzicht' met de producenten. Ook Tupacs moeder - Afeni Shakur, die zijn nalatenschap beheert - trok haar handen af van de film, die uiteindelijk werd geregisseerd door videoclipmaker Benny Boom.

Geen lijn
Alle wapenfeiten komen braafjes voorbij: Tupacs jeugd als kind van Black Panthers, zijn eerste stappen als rapper in New York en de doorbraak van zijn politiek geladen muziek in Los Angeles.

Een aanklacht van seksueel misbruik die hem op negen maanden celstraf kwam te staan. En de felle rivaliteit tussen de rap-scenes van de East Coast en de West Coast, die hoogstwaarschijnlijk leidden tot zijn dood - een moord die nooit is opgelost.

Maar de makers brengen er geen lijn in aan, waardoor de film van ruim twee uur en twintig minuten niet meer wordt dan een opeenvolging van losse gebeurtenissen.

Telkens kiezen Boom en co. ervoor om de complexiteit van Tupacs leven en muziek te negeren, en in plaats daarvan zijn blazoen schoon te blazen.

Bij monde van een journalist die Tupac interviewt in de gevangenis worden wel een paar hete hangijzers aangestipt, zoals het seksisme van de gangsta-rapcultuur en de problematische hang naar gewelddadige iconografie.

Maar de vragen worden alleen gesteld om ze ongenuanceerd van tafel te kunnen vegen, terwijl de film dezelfde zonden begaat: er wordt bewonderend gedweept met gangsterpraktijken en verlekkerd ingezoomd op de achterwerken van schaars geklede dames.

All Eyez On Me

Regie Benny Boom
Te zien in Arena, City, De Munt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden