Update

Alkmaarse prostitutieramen definitief dicht

De 92 prostitutieramen van Koos Nool op de Achterdam in Alkmaar moeten definitief dicht. De Raad van State besliste vandaag dat burgemeester Piet Bruinooge de exploitant in 2008 terecht een nieuwe exploitatievergunning weigerde.

© anp

Bruinooge nam dat besluit na integriteitsonderzoek door Bureau Bibob (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur). Volgens het bureau waren panden op de Achterdam gekocht met crimineel geld. Hierbij zou onder meer een deel van het losgeld zijn gebruikt dat werd betaald bij de ontvoering in 1983 van Freddy Heineken, toenmalig directeur van de bierbrouwerij.

De Raad van State bepaalde dat Bruinooge 'voldoende heeft gemotiveerd dat ernstig gevaar bestaat dat de exploitatievergunning voor de prostitutieramen mede zal worden gebruikt om strafbare feiten te plegen'. Volgens de hoogste bestuursrechter maakt het Bibob-advies aannemelijk dat meerdere panden op de Achterdam zijn gekocht met crimineel geld, afkomstig van onder anderen Heinekenontvoerder Cor van Hout.

Het is waarschijnlijk dat de witwassers in een zakelijk samenwerkingsverband staan met de exploitant, aldus de Raad van State. De rechtbank in Alkmaar oordeelde in 2009 dat er onvoldoende gronden waren om Nool de vergunning te weigeren. Volgens de rechter kon niet worden bewezen dat sprake was van witwassen of dat de panden waren aangekocht met drugsgeld. Bruinooge ging tegen deze uitspraak in beroep en liet tegelijkertijd een nieuw Bibob-onderzoek uitvoeren.

Dit uitgebreidere onderzoek bood volgens de Raad van State meer helderheid over de herkomst van de aankoopgelden en eigendomsverhoudingen van de Achterdampanden.

Nool moet de peeskamers binnen 6 weken sluiten. Hij heeft altijd ontkend dat Heinekenlosgeld is gebruikt voor de aankoop van panden in Alkmaar, laat staan dat een relatie met hem is te leggen.

Burgemeester Bruinooge geeft vanmiddag een reactie op het besluit.

Reactie Nool
Bij prostitutiebedrijf Nool c.s is de uitspraak van de Raad van State hard aangekomen. 'Het besluit kwam compleet onverwacht', aldus een woordvoerder.

'We hebben niets verkeerd gedaan en daarom ook in alle voorgaande rechtszaken gelijk gekregen', zei de zegsman. 'Dat maakt het moeilijk te begrijpen. We voelen ons als een huurder die uit zijn huis wordt gezet omdat de huiseigenaar gekke dingen heeft gedaan.'

Nool c.s. moet waarschijnlijk zo'n 20 personeelsleden ontslaan. Daarnaast verdwijnt werkruimte voor honderden prostituees.

'Sluiting ramp'
De naderende sluiting is een ramp voor de prostituees en slecht voor de maatschappij. Dat stelde de belangenvereniging voor prostituees Vakwerk, een afdeling van stichting De Rode Draad.

'Het prostitutiewerk gaat gewoon door, maar verdwijnt hierdoor uit het zicht', vindt een woordvoerster van de vereniging. 'De politiek lijkt de raamprostitutie te willen liquideren, maar dat helpt het prostitutievak alleen maar verder van huis. De behoefte aan prostituees vermindert niet, waardoor het werk verhuist naar plaatsen waar de omstandigheden voor vrouwen veel slechter zijn.'

 De politiek lijkt de raamprostitutie te willen liquideren, maar dat helpt het prostitutievak alleen maar verder van huis. De behoefte aan prostituees vermindert niet, waardoor het werk verhuist naar plaatsen waar de omstandigheden voor vrouwen veel slechter zijn  
De belangenvereniging voor prostituees
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden