Plus

Alias María is een film zonder opsmuk en over vergeten idealen

Een film over de weggesleten idealen van de gueriilastrijders van de Farc. Wanneer het dertienjarige meisje María de baby van haar commandant in veiligheid moet brengen, begint een zwijgzame tocht.

Hoofdpersoon MaríaBeeld -

"Vind je het niet oneerlijk dat zij wel een kind mogen krijgen, en wij niet?'' De dertienjarige María is guerrilla bij de Farc, en baby's zijn in de jungle uit den boze. De prikpil is heilig, zoals een collaborerend arts de vrouwelijke vrijheidsstrijders voorhoudt. "Die keuze is niet aan ons," is dan ook het antwoord van haar vriendje Mauricio, geheel volgens de doctrine.

Maar de commandant van het bataljon waar het stel deel van uitmaakt, kreeg wel een kind, en dat moet nu in veilige handen worden gebracht. Mauricio en María krijgen deze missie toebedeeld, samen met twee al even jonge soldaten. Gaandeweg de tocht wordt het voor María steeds moeilijker om haar eigen geheim te bewaren: zij is ook zwanger, en wil het kind niet laten weghalen, zoals de groep voorschrijft.

Weggesleten idealen
De Colombiaanse rebellengroepering Farc kreeg hier enkele jaren geleden grotere bekendheid toen duidelijk werd dat de Nederlandse Tanja Nijmeijer zich bij de beweging had aangesloten. Maar de groep bestaat al sinds de jaren zestig, en dat is in Alias María voelbaar. Alle grootse idealen zijn weggesleten, in ieder geval voor de strijders op straatniveau. Er is alleen nog maar de verbetenheid van de voortdurende strijd. Regisseur Rugeles brengt het eentonige en zware leven in de jungle zonder opsmuk. De enige opvallende stilistische ingreep die hij maakt, is een serie shots van mieren en insecten, die de nutteloosheid van al het menselijk gekrioel extra benadrukken.

Rugeles besteedt weinig tijd aan uitleg of achtergronden. Hoe María bij de Farc terecht is gekomen, wordt niet uitgelegd, want daar gaat de film niet om. De vraag is enkel of ze ooit aan dit verstikkende systeem kan ontsnappen. Rugeles plaatst ons simpelweg naast de zwijgzame María en haar kameraden in de jungle, met achter iedere boom potentieel een vijand. Het lastige is alleen dat María daardoor net zo ondoordringbaar is als het woud waar zij doorheen zwoegt.

Alias María

Regie José Luis Rugeles Gracia
Met Karen Torres, Carlos Clavijo, Erik Ruiz
Te zien in De Balie, Filmhallen, Rialto

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden