Plus

Ali Motamed leefde jaren in angst voor hij werd geliquideerd

De in Iran ter dood veroordeelde hoofdverdachte van de beruchtste bomaanslag ooit in Teheran, die in Nederland een nieuw leven was begonnen als 'Ali Motamed', leefde jaren in angst voor hij in 2015 werd geliquideerd in Almere.

Mohammad Reza Kolahi Samadi als student Beeld .
Mohammad Reza Kolahi Samadi als studentBeeld .

Ex-lid van de Mudjahedin-Khalq Mohammad Reza Kolahi Samadi (56), in Almere bekend onder de schuilnaam 'Ali Motamed', wilde niet dat zijn enige zoon de Iraanse televisieprogramma's zag waarin zijn foto was getoond.

Hij beloofde hem 'het hele verhaal' over zijn verleden te vertellen op zijn achttiende. Zo ver kwam het niet, want Samadi werd op 15 december 2015 voor de deur van zijn huis in de Hendrik Marsmanstraat geliquideerd toen zijn zoon nog zeventien was.

Volgens justitie zit een groepje Amsterdammers achter de liquidatie.

Direct na de aanslag vertelde zijn weduwe de recherche die decemberdag dat er jarenlang dreiging was tegen de man met wie ze in 1995 trouwde en van wie ze tot 2000 niet wist dat die verantwoordelijk werd gehouden voor de beruchtste bomaanslag ooit in Iran, met 73 doden tot gevolg.

Onder hen was de tweede man achter ayatollah Ruhollah Khomeini en vier ministers. Pas in die periode had hij zijn vrouw verteld dat hij eigenlijk niet Ali Motamed heette, maar Mohammad Reza Kolahi Samadi.

Dood of levend
De Iraanse autoriteiten hadden een prijs op zijn hoofd gezet en een opsporingsbericht getoond op zeker dertig kanalen. Omdat hij 'dood of levend' werd gezocht, meed hij Iraniërs. Een vriend van vroeger, die ook bij de sjiitische 'verzetsbeweging' Mujahedin-Khalq had gezeten, was al in Duitsland doodgeschoten.

In Nederland maakte 'Ali Motamed' volgens zijn nabestaanden geen vrienden. Hij keek in zijn vrije tijd vooral televisie. Zijn vrouw 'verzon altijd smoesjes waarom Ali niet mee kwam naar bruiloften of feesten'.

Hij wilde niet dat foto's op sociale media belandden. Eén foto van hem, gemaakt tijdens de diploma-uitreiking van zijn zoon, stond even op de Facebookpagina van een nichtje. Hij liet het maar zo 'omdat hij ouder en grijs was geworden', vertelde zijn weduwe de recherche. "Niemand zou hem meer herkennen."

Toch, 'het geheim bewaren werd steeds lastiger', ook omdat een goed gelijkende foto was te zien op de veelbekeken website van de nieuwszender Voice of America.

Angst verdween niet
In de periode voor zijn dood begeleidde elektricien 'Ali Motamed' bij Eneco een Iraanse uitzendkracht. Buiten het werk wilde hij volgens zijn weduwe niets met die collega te maken hebben, omdat hij een geheim agent zou kunnen zijn van de Iraanse regering. "Hij wilde zo weinig mogelijk contact met mensen uit Iran. Ali was altijd bang dat iemand hem via de Iraanse regering zou vermoorden."

Kort voor zijn dood was hij onrustig. Hij waarschuwde zijn vrouw en zoon het huis goed af te sluiten.

Op 11 december 2015 - vier dagen voor hij zou worden vermoord, de periode waarin de daders zijn liquidatie voorbereidden, zoals achteraf is gebleken - durfde hij Almere niet uit om naar de begrafenis van zijn zwager in Frankrijk te gaan.

Met de dood van 'Ali Motamed' verdween de angst niet uit de Hendrik Marsmanstraat. Zijn weduwe sliep na de liquidatie uit angst een tijd in de woonkamer.

Reconstructie van de moord op Ali Motamed: 'De derde dag was zijn geluk op'

73

Bij de bomaanslag in Iran in 1981 vielen 73 doden. Bij verstek werd ‘Ali Motamed’ ter dood veroordeeld.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden