PlusTen slotte

Ali Lazrak (1948-2016): Gastarbeider, radiomaker, Kamerlid, dissident in de SP

Ali Lazrak wilde niet de geschiedenis in als 'dat Kamerlid dat zich afscheidde van de SP', zo zei hij begin 2005 in een interview met de GPD.

Ali Lazrak Beeld ANP
Ali LazrakBeeld ANP

En toch bleef hij voor het grote publiek vooral bekend als de dissident die weigerde zijn salaris over te maken aan de partijkas.

In de nacht van maandag op dinsdag overleed Lazrak op 68-jarige leeftijd in zijn geboorteland Marokko aan longkanker.

Het mislukte Kamerlidmaatschap was slechts een korte, weinig gelukkige episode in de loopbaan van Lazrak, die begin jaren zeventig als gastarbeider naar Nederland kwam.

Hij ging werken voor DAF in Born en sloot zich aan bij het Komité Marokkaanse Arbeiders in Nederland.

Lazrak wilde zo snel mogelijk volwaardig deel uitmaken van de samenleving waarin hij terecht was gekomen, en hoewel hij een zoon was van een imam liet hij ook de islamitische leefregels los.

Radio
In de jaren tachtig ging Lazrak aan de slag bij de NOS, waar hij radioprogramma's maakte voor Marokkanen in Nederland. Bedoeling was om hen zelfredzaam te maken in het land waar ze naartoe waren geëmigreerd.

De voertalen in de radioshows waren Berbers en Darija en controversiële onderwerpen als homoseksualiteit en discriminatie kwamen aan de orde.

Begin jaren negentig werd Lazrak op het vliegveld van Casablanca opgepakt en door de geheime dienst van koning Hassan ondervraagd over zijn activiteiten.

et was niet de eerste keer dat hij vastzat in Marokko: tijdens zijn militaire dienst belandde hij ook al in de gevangenis omdat hij in verzet was gekomen tegen de boven hem geschikten.

Problemen met autoriteit zouden ook zijn korte politieke loopbaan tekenen. Lazrak stapte over van de PvdA naar de SP en nadat hij door Agnes Kant was overgehaald werd hij in 2002 Kamerlid.

Daar botste hij veelvuldig met partijleider Jan Marijnissen, die hij een 'dictator' noemde. Na een conflict over de afdrachtregeling van de SP werd hij uit de fractie gezet.

'Ali Luilak'
Lazrak ging door als eenmansfractie, maar liet zich zelden nog zien in de Tweede Kamer, wat hem de bijnaam 'Ali Luilak' opleverde. Na zijn mislukte avontuur in de politiek keerde Lazrak terug naar Marokko en naar zijn oude stiel: journalistiek.

In Tanger hielp hij met het opzetten van een radiostation. Ook had hij een restaurant op Gran Canaria. Een paar maanden voor zijn dood bezocht Ahmed Aboutaleb, met wie hij al tientallen jaren bevriend was, Lazrak op in Marokko.

"Ik hoop dat mijn vader vooral om zijn radioprogramma's herinnerd zal worden, en niet om zijn ruzie met Marijnissen," zei Floris Lazrak, een van zijn drie kinderen, dinsdag.

Hans van Heijningen, secretaris van de SP, doet dat in elk geval niet. "Ali stond voor zijn principes. Flexibiliteit was misschien niet zijn sterkste eigenschap, maar in de omgang was hij heel prettig. We danken hem voor zijn inzet voor de partij."

Zie ook: Oud-Kamerlid Ali Lazrak (68) overleden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden