Ali A. praat nu, maar zegt weinig in liquidatiezaak

De rechtbank zet zich de komende dagen aan het dossier-Atilla Önder - een voormalig koffieshopeigenaar van Turkse origine. Foto ANP Beeld
De rechtbank zet zich de komende dagen aan het dossier-Atilla Önder - een voormalig koffieshopeigenaar van Turkse origine. Foto ANP

AMSTERDAM - Na een lange zomervakantie hervatte de rechtbank in Amsterdam de zogenoemde Amsterdamse liquidatiezaak, met het dossier rond het nooit uitgevoerde plan coffeeshopeigenaar en drugshandelaar Atilla Önder te liquideren.

Beweerd 'moordmakelaar' Ali A. erkent dat hij de Amsterdamse Turk Atilla Önder kende. Dat ze beiden figureerden in de onderwereld is evenmin een geheim en het klopt dat ze eens 'een woordenwisseling' hebben gehad. Maar dat Ali A. in 2005 opdracht heeft gegeven voor de liquidatie van Önder, zoals kroongetuige Peter la Serpe zegt, noemt hij onzin.

Önder bezat in Amsterdam verscheidene coffeeshops. Inmiddels zit hij vast in Turkije, verdacht van betrokkenheid bij een onderwereldoorlog die vele levens zou hebben gekost. In Amsterdam handelde Önder in drugs, ook met hasjhandelaar Kees Houtman, zijn vriend die op 2 november 2005 is geliquideerd in Osdorp. Al voor diens liquidatie vreesde Önder voor zijn leven - en nam hij de gepantserde BMW van zijn vriend over.

Kroongetuige La Serpe zegt dat Önder op de 'dodenlijst' prijkte die Jesse R. en hij van Ali A. hadden gekregen. De moord zou 150.000 euro opleveren. De spijtoptant zegt 'een keer of vijf' langs Önders villa in Aerdenhout te zijn gereden ter voorbereiding. De beruchte crimineel Gwenette M. zou Önder naar café De Heineken Hoek aan het Leidseplein hebben gelokt, zodat La Serpe zijn doelwit kon zien. In december 2005 kregen andere moordplannen echter voorrang, nadat La Serpe een verhuiswagen voor Önders villa had gezien.

Terwijl La Serpe en Jesse R. volgens de eerste namens Ali A. op Önder aasden, zou Fred Ros een andere huurling op hetzelfde slachtoffer hebben afgestuurd: Alex de B., die hij ook al had aangezocht om de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl te vermoorden.

Het dossier rond Önder is dan ook ingewikkeld. Centraal staan de getuigenissen van La Serpe én Alex de B., die zijn voorbereidingen van moorden eveneens heeft opgebiecht. Verder beschikt justitie niet over rechtstreekse bewijzen, maar wel over een forse reeks aanwijzingen dat rond Önder van alles speelde.

De Criminele Inlichtingeneenheid van de recherche kreeg informatie dat de drugshandelaar zou worden geliquideerd, maar ook dat hij zelf rondvroeg naar de verblijfplaats en de vervoermiddelen van Willem Holleeder. Hij zou ook een moordenaar op Ali A. hebben afgestuurd. In afgeluisterde telefoongesprekken lijkt Önder zich bedreigd te voelen. Getuigen zeggen dat A. en Önder in een strijd om 'status' waren verwikkeld, rond de vraag wie de grootste drugshandelaar was.

Zelf geeft Önder vanuit de Turkse gevangenis geen uitsluitsel. Hij laat doorschemeren bang te zijn voor de groepering rond Holleeder en Dino Soerel, waartoe Ali A. wordt gerekend, maar spreekt ook over A. als 'een broer'. Önder bevestigt dat ze eens ruzie hadden in coffeeshop The Bulldog aan het Leidseplein, maar de gemoederen zouden niet zo hoog zijn opgelopen dat een moord voor de hand lag.

Ali A. heeft het idee dat Önder zich door de recherche tegen hem 'laat uitspelen', zei hij in voor zijn doen uitvoerige betogen. Justitie houdt bovendien informatie achter, klaagde hij, en de aanklagers komen aan met de gekste getuigen. ''Het lijkt wel of ze recht uit de kliniek komen of zo. De een drinkt, de ander is drugsverslaafd en we hebben er een gehad die tegen geesten praat."

De rechtbank en officieren van justitie Betty Wind en Hans Oppe probeerden A.'s tijdelijke openheid te benutten om antwoorden te krijgen op prangende vragen, maar hadden weinig succes. Hij hield het vooral bij de vaststelling dat 'van al die Donald Duckverhalen' over liquidaties niets waar is, maar ging niet in op details. De opmerking van een getuige dat A. 'één van de vier grootste cocaïnebaronnen' van de stad was, ontving hij smalend. ''Die hadden we nog niet gehad."

Dinsdagverhoort de rechtbank weduwe Maria van Önders geliquideerde vriend Kees Houtman. (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden