Algerijnse oud-president Ben Bella overleden

De eerste president van Algerije, Ahmed Ben Bella, is vandaag overleden in zijn woning in hoofdstad Algiers. Dat heeft een Algerijnse regeringsfunctionaris meegedeeld. Ben Bella is 96 jaar geworden.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Ben Bella was volgens zijn familie als Messaoud Mezziani op 25 december 1916 geboren in een boerengezin in Maghnia, niet ver van de grens met Marokko. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht hij in het Franse leger tegen de Duitsers. Twee broers sneuvelden in die oorlog.

Nationaal Bevrijdingsfront
In 1954 richtte Ben Bella het Nationaal Bevrijdingsfront FLN op, dat tegen de Franse overheersing van het land in het noorden van Afrika streed. Hij zat toen in ballingschap in de Egyptische hoofdstad Caïro. Toen hij 2 jaar later naar Algerije probeerde te komen, onderschepten de Fransen het vliegtuig met hem aan boord. Ben Bella werd gearresteerd en zat tijdens de rest van de onafhankelijkheidsoorlog gevangen.

Nadat Algerije in 1962 onafhankelijk was geworden, werd Ben Bella in 1963 president. In 1965 werd hij bij een staatsgreep onder leiding van minister van Defensie Houari Boumédienne afgezet. Ben Bella zat vervolgens jaren gevangen of stond onder huisarrest. In 1982 kreeg hij toestemming in ballingschap in Zwitserland te gaan. In 1990 keerde hij terug in Algerije, waar tienduizenden mensen hem enthousiast onthaalden.

Commissie
Ben Bella werd op zijn 90e voorzitter van een commissie die de Afrikaanse Unie adviseert over het voorkomen van conflicten. Hij onderging eerder dit jaar in het ziekenhuis allerlei onderzoeken. De oud-president werd in februari uit het militaire hospitaal ontslagen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden