Update

Algerije biedt familie Kaddafi doortocht om 'humanitaire redenen'

Algerije biedt de gevluchte familieleden van de verdreven Libische leider Kaddafi een vrije doortocht naar een derde land. Dat zegt de nieuwe Libische regering. Gisteren werd bekend dat de echtgenote, twee zoons en een dochter van Kaddafi in buurland Algerije verblijven.

Aisha Kaddafi, de dochter van Muammar Kaddafi. Beeld REUTERS
Aisha Kaddafi, de dochter van Muammar Kaddafi.Beeld REUTERS

De Libische regering is boos over het besluit van Algerije, het enige buurland van Libië dat het gezag van de overgangsraad NTC niet erkent. 'Het redden van Kaddafi's familie is niet een daad die we verwelkomen en begrijpen', aldus een woordvoerder. 'We zouden graag zien dat die mensen terugkomen.'

Algerije heeft de nieuwe Libische machthebbers laten weten dat de familie om humanitaire redenen is toegelaten en toestemming heeft gekregen om door te reizen. Vooralsnog zou het gaan om Kaddafi's vrouw Safia, zijn zoons Hannibal en Mohammed en zijn dochter Aisha.

Uitlevering
De Algerijnse autoriteiten hebben de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de voorzitter van de VN-Veiligheidsraad en het hoofd van de Nationale Overgangsraad gisteren van hun komst op de hoogte gesteld.

Die raad heeft laten weten om uitlevering van de familieleden van Kaddafi te vragen om ze 'voor Libische gerechtshoven te kunnen berechten'. Het verlenen van onderdak aan de Kaddafi's zou 'een daad van agressie zijn', volgens een zegsman van de NTC.

Ontsnapt
Mohammed (1970) is de oudste zoon. Hij had grote belangen in de telecomsector van Libië en was het hoofd van het Olympische Comité. De rebellen claimden hem kort na de val van Tripoli gevangen te hebben genomen, maar hij zou later zijn ontsnapt. Hannibal (1976) is de vierde zoon en kwam enkele malen negatief in het nieuws wegens mishandeling. De 34-jarige Aisha zat kort in het advocatenteam van de Iraakse leider Saddam Hussein.

Muammar
Van Kaddafi zelf ontbreekt nog ieder spoor. De Libische rebellen zijn hard naar hem op zoek sinds zij vorige week de hoofdstad Tripoli veroverden. Sinds juni is hij niet meer in het openbaar gezien. Hij heeft sinds de val van Tripoli wel al enkele malen via audioboodschappen van zich laten horen.

Ook de Verenigde Staten hebben gisteren nogmaals laten weten geen idee te hebben waar Kaddafi zich bevindt. Mocht die informatie wel de VS bereiken, dan zal het land die onmiddellijk doorspelen aan de rebellen, zo liet een woordvoerder weten.

Ben Walid
Het Italiaanse persbureau ANSA berichtte gisteravond dat Muammar met zijn zoons Saif al-Islam en Saadi in Ben Walid is, slechts 140 kilometer ten zuidoosten van Tripoli. Op weg naar Ben Walid is zoon Khamis gisteren bij gevechten in Tarhuna omgekomen, aldus een kolonel van de NTC.

Vier maanden geleden kwam Kaddafi's jongste zoon, Saif al-Arab, om het leven bij een NAVO-bombardement op het hoofdkwartier van de Kaddafi's in Tripoli. Er zijn geen meldingen over de mogelijke verblijfplaats van Kaddafi's zoon Mutassim. De NAVO voert sinds maart een coalitie aan de in februari uitgebroken opstand tegen Kaddafi militair steunt. Op 23 augustus viel Tripoli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden