Algemene Onderwijsbond: Lerarenstaking gaat woensdag toch door

Voorzitter Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft haar functie neergelegd. De AOb verwerpt de deal van 460 miljoen euro die ze vrijdag met het ministerie van Onderwijs en schoolbesturen sloot en roept leerkrachten tóch op om woensdag te staken.

Liesbeth Verheggen treedt af als voorzitter van de AOb. Beeld ANP
Liesbeth Verheggen treedt af als voorzitter van de AOb.Beeld ANP

Dat maakt de vakbond zondag bekend op haar website. Na een crisisberaad zaterdag kwam het hoofdbestuur van de grootste onderwijsbond zondag bij elkaar. Daarin heeft Verheggen haar conclusie getrokken. Ze had het voorstel voor extra geld eerst aan het hoofdbestuur en haar leden moeten voorleggen voordat ze haar handtekening zette.

De onderwijsbonden, schoolbesturen en het ministerie van Onderwijs kwamen vrijdagavond overeen dat er 460 miljoen euro extra voor basis- en middelbare scholen komt. Het grootste deel van dat bedrag is echter eenmalig. Daardoor ontstond grote woede onder basisschoolleraren die zich bekocht voelden. Ook waren ze woest omdat de bonden zonder overleg de geplande staking van woensdag annuleerden.

“De beslissing moest op die vrijdagmiddag worden genomen en dat was te snel,” verklaart Verheggen nu op de AOb-site. “Ik had het convenant niet direct moeten tekenen, maar het in het weekeinde aan het hoofdbestuur moeten voorleggen en een ledenraadpleging moeten houden.” Zo was het ook afgesproken met het hoofdbestuur. “Daarom heb ik nu besloten af te treden als voorzitter van de AOb,” vertelt Verheggen.

Minister Slob

Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs benadrukt dat ‘niet personen, maar organisaties’ zich vrijdagavond aan het akkoord hebben gecommitteerd. “Liesbeth Verheggen zette vrijdag met steun van haar bestuur een handtekening onder het akkoord.” Slob zegt te ‘blijven staan’ voor de gemaakte afspraken.

De AOb roept leraren op om woensdag toch te staken. “We hebben enorme waardering voor alle collega’s die heel hard werken om de staking tot een groot succes te maken, en we bieden onze excuses aan voor de ontstane verwarring. Wat nodig is, is een structurele investering in onderwijs. We gaan met onze leden in gesprek, te beginnen op de algemene vergadering van maandag,” laat het hoofdbestuur weten.

Ondertekenen

Zaterdag zei de AOb nog niet anders te kunnen dan het akkoord te ondertekenen. Ze verklaarde anders niet aan de cao-tafel te mogen meepraten over de invulling van het bedrag. Bovendien benadrukte Verheggen dat leerkrachten ook moesten kijken waar ze vandaan kwamen. “Jarenlang hoorden we van de minister: er komt geen cent bij. Vooral de AOb is daar niet mee akkoord gegaan en heeft veel actie gevoerd, de leraren zelf hebben grote druk uitgeoefend op de politiek. Dat heeft ertoe geleid dat we een gesprek hebben gehad met de minister-president die heeft erkend dat er een maatschappelijk probleem is. Die erkenning heeft in het bod van 460 miljoen euro geresulteerd. Dat bod moeten we nu pakken, we moeten dit meteen vertalen naar betere omstandigheden voor onze mensen op de scholen,” zei ze toen nog.

Uit een poll op de Facebookpagina van lerarengroep PO in Actie bleek echter al snel dat er grote woede bestond. In acht uur tijd lieten meer dan tienduizend leraren weten het niet eens te zijn met de deal. Daarop riep PO in Actie al op om woensdag naar de Tweede Kamer te komen waar de onderwijsbegroting wordt besproken.

Leraren in Actie (LIA)

Ook de veel kleinere vakbond Leraren In Actie (LIA) hield vast aan de staking. Ze noemt het een ‘onvermijdelijk besluit’ dat onderwijsbond AOb heeft besloten de staking van de leerkrachten toch door te laten gaan.

“Het was een miskleun en een blunder dat ze de staking hadden geschrapt. Het is wel duidelijk dat ze totaal geen voeling hebben voor wat er leeft onder de docenten. Het is een persoonlijk drama voor de voorzitter dat ze is opgestapt, maar we hebben respect voor dit onvermijdelijke besluit,” zegt voorzitter Peter Althuizen.

Onderwijsbond PO

Onderwijsbond PO in actie noemt het ‘de enige juiste beslissing’ dat onderwijsvakbond AOb de staking van leraren woensdag toch laat doorgaan. “Het is heel goed dat de bond eindelijk eens goed naar de leden heeft geluisterd,” aldus een woordvoerder van de belangenclub voor onderwijzers in het basisonderwijs.

PO in actie nam eerder al afstand van het convenant dat de AOb en andere vakbonden vrijdag sloten met minister Arie Slob van Onderwijs. Die zegde 460 miljoen euro toe om de tekorten en de werkdruk in het basis- en voortgezet onderwijs aan te pakken. Maar een groot deel van de leden van PO in actie keurde het convenant af. De achterban werd daarom opgeroepen om een kamerdebat bij te wonen in Den Haag.

“Het bedrag van 460 miljoen euro is eenmalig, maar we zijn als scholen juist gebaat bij structurele oplossingen,” aldus de woordvoerder. Hij verwacht dat de bereidheid om toch te gaan staken groot zal zijn. “Want we stonden allemaal al in de startblokken.”

CNV Onderwijs

Het afblazen van de onderwijsstaking was een inschattingsfout. Dat zegt CNV Onderwijs die de beslissing van vrijdag om van een staking af te zien dan ook intrekt.

“Die extra 460 miljoen euro is geen structureel geld. Naar onze overtuiging kunnen wij de door de minister toegezegde 460 miljoen euro echter niet laten liggen. Wij willen dat geld rechtstreeks ten goede laten komen aan onderwijspersoneel”, zegt waarnemend voorzitter Jan de Vries van CNV Onderwijs. “Veel onderwijspersoneel wil toch laten blijken dat het niet voldoende is en dat er structureel geld bij moet. Dat begrijpen wij heel goed.”

CNV Onderwijs heeft circa 51.000 leden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden