Plus

Alf Laila Walaila: een festival tegen de verharding

Vier Marokkaanse en Antilliaanse moeders uit West organiseren zaterdag festival Alf Laila Walaila in het Erasmuspark. 'We laten zien wat wij belangrijk vinden voor ons en onze kinderen.'

Laura Obdeijn
Malika El Yousfi, Halima Ahamad, Khetam El Hankouri en Margreet van der Vlies (vlnr) Beeld Charlotte Odijk
Malika El Yousfi, Halima Ahamad, Khetam El Hankouri en Margreet van der Vlies (vlnr)Beeld Charlotte Odijk

"Ik ben meer bezig met het tegendeel bewijzen dan met het gesprek," zei een van de jongeren uit West tegen de op Curaçao geboren Margreet van der Vlies (37).

Ze zit samen met Khetam El Hankouri (33), Halima Ahamad (38) en Malika El Yousfi (33) aan tafel bij het buurtpraktijkteam in de Gulden Winckelbuurt in Bos en Lommer. Een slapende baby wordt wat heen en weer gewiegd in de wagen.

"Wij als moeders wilden weten wat er speelt in de buurt en op straat. Maar wij kunnen wel van alles willen," zegt El Hankouri, "uiteindelijk zien kinderen zelf veel meer dan wij."

Toen het stadsdeel de vrouwen vroeg of ze een festival wilden organiseren in West, waren ze meteen enthousiast. Maar het moest wel op hun manier en met een doel. Het werd Alf Laila ­Walaila, duizend-en-één-nacht in het Arabisch, zaterdag in het Erasmuspark.

Stay West
Een festival met extra aandacht voor de allochtone Amsterdammer, waar verschillende culturen en gewoontes bij elkaar komen, waar verhalen verteld worden en waar je je tegoed kunt doen aan eten uit de verschillende streken en wereldmuziek.

Net zo divers als de verzameling van verhalen van Duizend-en-één-nacht, zoals Aladdin en Ali Baba en de veertig rovers, die ook afkomstig zijn uit verschillende islamitische, Arabische, Perzische en Aziatische culturen.

Een belangrijk onderdeel is het afsluitende 'Stay West'-debat, waarvoor vijftig jongeren uit West door een leeftijdgenoot zijn geïnterviewd en waar ze zich kunnen laten horen en praten over wat beter kan.

Van der Vlies: We willen met het debat het gesprek een beetje openbreken. Ook al is het misschien een speldenprik, hopelijk krijgen we zo meer inzicht in wat jongeren ervaren en wat ze denken. Dat zorgt misschien voor meer tolerantie. Je moet ergens beginnen."

Spanning op straat
Thema's die aan bod zullen komen zijn discriminatie en straatcultuur. El Yousfi: "We voelen een spanning op straat, die onder meer voortkomt uit voortdurende teleurstelling. Kinderen worden niet gehoord, niet door de gemeente, maar vaak ook niet door hun ouders."

Ahamad: "Ze zitten vol met ideeën, maar we horen vaak: 'Wie luistert er nog naar ons?' Het vertrouwen in deze jongeren ontbreekt vaak."

El Hankouri kwam net als El Yousfi op haar achttiende naar Nederland vanuit Marokko en ook de wortels van de in Amsterdam geboren Ahamad liggen daar. "Met het festival willen we een punt maken," zegt Ahamad. "We laten zien wat wij belangrijk vinden voor ons en onze kinderen die hier opgroeien."

De samenleving verhardt, ziet Van der Vlies. Vooroordelen door afkomst - het kan hem in kleine dingen zitten - en de boerkinidiscussie noemt ze als voorbeelden. "Dat vind ik alarmerend. Je kunt daar grimmig over doen, maar wij kiezen voor een festival waar mensen elkaar ontmoeten, leuke dingen doen, praten, van elkaar leren. En ja, misschien een stevig debat." Ahamad: "Want als je niet praat, komt er ook niets van."

Het is de eerste keer dat de vier moeders - "samen hebben we heel veel kinderen, vijftien!" - zoiets groots organiseren. Een buurtfeestje zijn ze wel gewend, maar een festival met naar verwachting vijfhonderd mensen is wel wat anders.

Buikdanser moderne stijl
De hele dag wordt er heen en weer gewhats­appt, bijvoorbeeld over een van de drie tenten op het terrein. De magische tent, waar een buikdanser moderne stijl komt optreden. Alleen vrouwen en kinderen mogen dan naar binnen, zodat vrijuit gedanst kan worden en de hoofddoek af kan.

"En er komt een sok met handgemaakte producten van over de hele wereld." Een sok? "Ja," zegt Van der Vlies, "een soek. Een Arabische markt, zonder oe, weet ik nu." Ze knikt naar de anderen. "Kijk, zo leer je nog eens wat."

Alf Laila Walaila, Erasmuspark, zaterdag, 13-19 uur

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden