Alex Klaasen maakt lunchvoorstellingen over moderne kunst

Alex Klaasen speelt in april lunchvoorstellingen in theater Bellevue over moderne kunst.

ANP/Het Parool
Alex Klaasen speelt onder anderen Gertrude Stein. Beeld Marthe Hennink
Alex Klaasen speelt onder anderen Gertrude Stein.Beeld Marthe Hennink

Modern Art Revue maakte Klaasen met initiatiefnemer Steef de Jong en regisseur Ina Veen van muziektheater Groots en Meeslepend. De voorstelling is bedoeld voor "kunstminnenden èn cultuurbarbaren". Hoewel er volop humor in de voorstelling komt, wordt er niet de draak gestoken met de moderne kunst. De makers hopen dat de toeschouwers anders naar kunst gaan kijken.

Klaasen zal onder andere in de huid kruipen van Gertrude Stein, de stoere Amerikaanse schrijfster en verzamelaarster van werken van onder anderen Picasso en Matisse toen bijna niemand daar nog wat in zag.

"We pretenderen niet een antwoord te hebben op wat kunst is. De toon wordt luchtig. We willen niet laten zien hoe je moet kijken, maar hoe je óók zou kunnen kijken," aldus Klaasen. En wie echt niet aan de kunst wil, moet toch een leuke voorstelling hebben.

Pispot 100 jaar
De Jong, die met zijn muziektheater het vrijwel vervlogen verschijnsel operette op een eigentijdse wijze nieuw leven hoopt in te blazen, wilde aanvankelijk een voorstelling maken over de door hem bewonderderde kunstenaar Jan Schoonhoven, maar trok het onderwerp uiteindelijk breder. "Het is honderd jaar geleden dat Marcel Duchamp een pispot signeerde en presenteerde als kunst. Dat heb ik voor de gelegenheid als het begin van de moderne kunst genomen", aldus de theatermaker.

Hij vroeg Alex Klaasen, die hij leerde kennen tijdens De Parade, mee te doen. Ze spelen niet alleen verschillende kunstenaars die elkaar in 1910 ontmoeten in een Parijs' café, maar ook twee museumsuppoosten die de bezoekers meenemen door de kunst.

Over het voetlicht komen ook kunstwerken van onder anderen Pollock, Picasso, Malevich en, als meest recente, 'The lights going on and off ' van Martin Creed. "Creeds werk wordt niet door iedereen als kunst gezien, zoals dat van anderen honderd jaar geleden. Werken die een eeuw terug niet werden begrepen, worden nu volop erkend'', aldus De Jong.

De Modern Art Revue wordt van 12 april tot en met 13 mei gespeeld in Theater Bellevue.

Lees ook: Zanger en acteur Alex Klaasen: 'Rustig aan doen vond ik eerst getut'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden