Aldus

Vandaag wordt het actieplan De Schone Pijp gepresenteerd. Tamara Beelen (56) licht een tipje van de sluier op.

De Schone Pijp. Beeld -
De Schone Pijp.Beeld -

In 2016 presenteerden jullie ook een actieplan De Schone Pijp. Wat is er in die drie jaar bereikt?

“Als bewoners zijn we heel blij met onze straatvegers Henk en Rob. Dat zijn de helden van onze buurt. We hadden heel veel straatvuil, uitwaaierend vanaf de Albert Cuypmarkt, en zij vegen onze buurt de hele week schoon. Verder hebben we als bewoners grasmatjes bij de vuilcontainers gemaakt zodat mensen hun vuil niet meer naast de containers zetten.”

Dit actieplan geldt voor de hele Pijp. Waarom was dat destijds niet zo?

“Er lag vooral in het noordelijk deel van De Pijp heel veel zwerfvuil, doordat bezoekers en bewoners van de Albert Cuyp vaak hun vuil op straat gooien. Dat was voor de bewoners aanleiding om in de werkgroep De Schone Pijp te gaan zitten. Maar het plaatsen van afval bij de containers is een probleem dat in de hele Pijp bestaat. We hebben nu een gezamenlijk doel: in samenwerking met de gemeente De Pijp schoner maken, dus we hopen dat de gemeente ons actieplan ondersteunt.”

Heeft de toestroom van Airbnb-toeristen De Pijp drukker en dus minder schoon gemaakt?

“Zeker. We zien veel meer dronken toeristen die hun lege blikjes op straat gooien of op straat kotsen, naast het gewone uitgaanspubliek. Er is een 24-uursleven in De Pijp ontstaan.”

Een ander actiepunt is ‘vuil joggen voor pensionado’s’. Hoe moet ik me dat voorstellen?

“Dat zijn mensen die gaan hardlopen met een zakje en dan zwerfvuil oprapen. Het hoeven geen pensionado’s te zijn. Maar je moet ook ludiekere acties bedenken, met alleen zeiken maak je mensen niet bewust.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden