'Albert Heijn mag vakkenvullers inzetten'

Albert Heijn mag volgens de wet vakkenvullers inzetten om de gaten op te vullen die vallen door stakende distributiemedewerkers. Voorwaarde is wel dat hiervoor geen extra uitzendkrachten worden gebruikt. Dat zegt Leonard Verburg, hoogleraar Arbeidsrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Actievoerders bij Albert Heijn Beeld anp

FNV Bondgenoten klaagde maandag dat Albert Heijn hun acties met 'stakingsbrekers' probeerde op te lossen. De bond heeft dit gemeld bij de Arbeidsinspectie. Albert Heijn bevestigde werknemers uit andere delen van het bedrijf in te zetten op de distributiecentra, maar zegt zich daarbij aan de wet te houden.

'De wet zegt niets over interne krachten', onderschrijft Verburg in een toelichting. Dat komt vooral doordat het zogeheten onderkruipersverbod dateert van 1998. 'De wet is nog erg gericht op uitzendkrachten, maar inmiddels kunnen bedrijven putten uit veel meer flexibele arbeidskrachten.'

Verburg voegt hier aan toe dat het dilemma de grenzen van de wet raakt en dat nader onderzoek moet uitwijzen wie er nu precies gelijk heeft. Het is volgens hem namelijk ook mogelijk dat een truc uitgehaald wordt door vakkenvullers te gebruiken in de distributiecentra, en dat die vakkenvullers op hun beurt worden vervangen door uitzendkrachten.

Eigen waarheid
De strijd tussen de stakende distributiemedewerkers en hun werkgever Albert Heijn lijkt zich te verharden en beide partijen houden er hun eigen waarheid op na. Volgens het supermarktconcern is de bevoorrading van de winkels op orde en bedraagt het aantal stakers slechts zo'n 130 man. FNV Bondgenoten toont anderzijds foto's waarop wel degelijk lege schappen te zijn zien en spreekt van 500 tot 600 man die hun werk hebben neergelegd.

Sinds eind vorige week wil Albert Heijn niet meer met de vakbond onderhandelen. De keten sloot vrijdag met het veel kleinere CNV Dienstenbond een nieuwe 2-jarige cao voor de medewerkers van de distributiecentra, maar FNV Bondgenoten wees dat akkoord af.

Ron Meyer, campagneleider van FNV, benadrukt dat de acties van de bond blijven doorgaan. 'Wij hebben niets meer te verliezen. We staken totdat Albert Heijn met een beter voorstel komt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden