Albert Cuypgarage staat grotendeels leeg

De Albert Cuypgarage in de Boerenwetering, die 35 miljoen euro heeft gekost, staat grotendeels leeg. De meeste automobilisten parkeren nog in de naastgelegen Frans Halsbuurt. Volgens stadsdeel Zuid moet er nog 'een zekere gewenning' optreden.

Marc Kruyswijk
Onder het water van de Boeren­wetering kunnen zeshonderd auto's worden geparkeerd. Beeld Jesper Boot
Onder het water van de Boeren­wetering kunnen zeshonderd auto's worden geparkeerd.Beeld Jesper Boot

De garage, die in mei is geopend, heeft ruimte voor 600 auto's, maar gemiddeld staan er overdag maar 180. 's Nachts is de gemiddelde bezetting 200 auto's. Een op de vijf auto's is van bezoekers, de rest is van bewoners.

Een woordvoerder van het stadsdeel bevestigt dat er sprake is van een stroeve start en noemt de bezetting 'inderdaad teleurstellend'.

"De garage moet nog meer bekendheid krijgen in deze aanloopperiode. Deze week is de Brandweerbrug ter hoogte van de Eerste Jacob van Campenstraat na een renovatie weer geopend, we denken dat de ingang van de garage dan gemakkelijker te bereiken is."

Overschot
Ook zou een rol kunnen spelen dat bewoners nu én in de garage én voor de deur kunnen parkeren. Volgens de woordvoerder is er inderdaad sprake van een overschot aan parkeergelegenheid. "Mensen van wie we hadden gehoopt dat de garage zouden gebruiken, rijden toch ook de buurt in."

Over de parkeergarage zijn afgelopen jaren verhitte discussies gevoerd. Aanvankelijk was het plan om vanwege de 600 nieuwe plekken ongeveer 300 parkeerplaatsen in de buurt te schrappen, maar later werd besloten om alle bovengrondse parkeerplaatsen weg te halen. Dit om een aanzuigende werking door de garage en de per saldo enorme uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen te voorkomen.

De herinrichting van de Frans Halsbuurt, waarvoor de aannemer al in de startblokken stond, moest op het laatste moment worden afgeblazen. Zuid is nu bezig met nieuwe plannen voor de buurt, waarin alle plekken verdwijnen. De buurt wordt niet helemaal autovrij, want huizen en ondernemingen blijven bereikbaar voor auto's, bijvoorbeeld voor laden en lossen.

Picknicktafels
Voor de zomer liepen de gemoederen in de buurt nog hoog op, toen bewoners, vooruitlopend op het weghalen van alle parkeerplaatsen, al een reeks plekken in beslag namen door er stoelen en picknicktafels neer te zetten. Meer dan eens kwam het daardoor tot vervelende confrontaties met mensen die toch op de plekken wilden parkeren.

Het stadsdeel beschouwde het ­bezetten van parkeerruimte als een ­illegale actie, maar besloot de plekken niet te ontruimen. Dat besluit viel niet alleen omdat er voldoende parkeergelegenheid is, maar ook omdat er sprake is van een tijdelijke situatie die op korte termijn gelegaliseerd wordt. Afgelopen week liet burgemeester Femke Halsema in antwoord op vragen van de rechtse partijen weten zich daarbij aan te sluiten.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden