Albert Camus inzet politiek-literaire rel

Sarkozy wil de stoffelijke resten van schrijver Albert Camus overbrengen naar Panthéon. Foto ANP Beeld
Sarkozy wil de stoffelijke resten van schrijver Albert Camus overbrengen naar Panthéon. Foto ANP

AMSTERDAM - In Frankrijk is een politiek-literair relletje uitgebroken rond het voornemen van president Nicolas Sarkozy de stoffelijke resten van de schrijver Albert Camus over te brengen naar het Panthéon in Parijs.

Camus' zoon Jean is tegen. Volgens hem zou zijn vader een dergelijk eerbetoon nooit hebben gewild.

Jean Camus betichtte Sarkozy van 'politieke uitbuiting' van zijn vader, die in januari 1960 op 46-jarige leeftijd omkwam bij een auto-ongeluk.

Dochter Catherine Camus neigt naar goedkeuring van Sarkozy's voornemen. Ze heeft zojuist een boek gepubliceerd, Camus mon père. ''Misschien is het wel een goed idee hem eer te bewijzen, maar hij was claustrofobisch, hij haatte groot eerbetoon,'' zei Catherine zaterdag over haar vader, die in 1957 werd bekroond met de Nobelprijs voor de Literatuur.

Linkse schrijvers en intellectuelen delen over het algemeen de kritiek op Sarkozy's voornemen. Albert Camus' biograaf Olivier Todd sprak van een 'stunt van Sarkozy'.

Jean Daniel, hoofdredacteur van het weekblad Le Nouvel Observateur:¿''Zo'n plechtigheid druist in tegen het karakter van Camus.''

Het Panthéon, in het Quartier Latin, was vóór de Franse Revolutie de imposante kerk van Sainte-Geneviève, maar is uitgegroeid tot een 'tempel' waar de republiek haar grote mannen en vrouwen eert.

Onder hen zijn wetenschappers als Marie Curie, maar ook schrijvers als André Malraux en Emile Zola.

Albert Camus werd in Algerije geboren, toen dat nog deel uitmaakte van Frankrijk. Hij kwam uit een arm gezin, zijn moeder verdiende de kost als werkster. In zijn jeugd sloot hij zich aan bij de Franse Communistische Partij, maar hij nam afstand van de PCF in een tijd dat dit bij links gold als verraad.

Die episode speelt in Frankrijk nog steeds een rol bij Camus' beoordeling als 'mens' en als schrijver. Hij krijgt lof toegezwaaid als non-conformist, die zich niets aantrok van de toenmalige suprematie van links in intellectuele kringen.

Albert Camus' bekendste werk is mogelijk L'étranger (De vreemdeling). Camus ligt (nog) begraven op het kerkhof van het plaatsje Lourmarin in de Provence. (RENÉ TER STEEGE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden